Radar · Miljö

Po-flodens torka synlig från rymden

En nytagen satellitbild över Po-floden visar hur vattennivåerna är betydligt lägre än normalt.

Förra sommarens extrema torka över norra Italien och en torr vinter gör att vattennivåerna i floden Po inte är vad de brukar. I ett nytaget satellit-foto från Europeiska rymdorganisationen, ESA syns tydligt hur floden har krympt och visar tydliga tecken på torka redan nu i februari.

Alldeles för lite nederbörd har fallit i norra Italien under februari och det kan läggas till den extremt torra sommaren 2022, då inte bara floden Po utan många andra europeiska floder drabbades av extrem torka och låga vattennivåer.

Nu visar ett nytaget foto från Europeiska rymdorganisationen, ESA, att de låga vattennivåerna i floden syns även från rymden. Redan nu uttrycks oro över den kommande bevattningssäsongen som snart drar igång i Italien, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.

Floden Po fylls på med smältvatten från snön från Alperna och Apenninerna, men detta år har det kommit betydligt mindre snö, omkring hälften av vattenreserverna i form av snö saknas, enligt data från CIMA research foundation. I Po-distriktet saknas 61 procent och temperaturen under januari låg 1,41 grader över medeltemperaturen för årstiden.

Andra vintern med torka

Det är andra vintern i rad som nederbörden är extremt knapp i området. Förra vintern gick det 100 dagar utan regn, något som i allra högsta grad bidrog till den allvarliga vattenbristen under sommaren. Skördar till ett värde av 6 miljarder euro gick förlorade under förra året. 

Jordbrukarnas branschorganisation Coldiretti skriver i ett uttalande att läget nu är allvarligare än den förra vintern och att det redan nu planeras att planteras 8000 hektar mindre av risodlingar, en gröda som kräver mycket vatten och som drabbades mycket hårt förra året. 

Coldiretti uppmanar nu till att skapa en plan för att motverka effekterna av torka och klimatförändringar och att bland annat öka andelen regnvatten som samlas in. 

Läs mer: 

Extremtorr vinter i medelhavsländer – 100 dagar utan regn i Italien

Rekordtorka i Europa: ”På väg mot mycket värre”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV