Radar · Fred

Säkerhetsrådet tröskar på om vapenvila

En israelisk attackhelikopter avfyrar en robot mot Gazaremsan under måndagen.

Försöken att få FN:s säkerhetsråd att enas om en resolution om någon form av vapenvila eller paus i kriget i Gaza fortsätter. Målet är att få USA att kunna avstå från veto.

En omröstning var tänkt att ske vid ett möte i säkerhetsrådet under måndagen, men det blev uppskjutet för att få tid till mer förhandlingar.

Förenade arabemiraten, som tagit initiativ till utkastet till resolution, begärde enligt diplomatiska källor en flytt av omröstningen till tisdagen. Målet är en resolution som också USA kan ställa sig bakom och undvika ett amerikanskt veto likt det för en dryg vecka sedan.

Sedan dess har USA skärpt tonen mot Israels sätt att föra krig men har samtidigt försvarat landets rätt att försvara sig mot Hamas, som attackerade Israel den 7 oktober med över 1 100 döda i Israel och 250 tagna som gisslan till Gaza.

Vid ett besök i Israel på måndagen gjorde USA:s försvarsminister Lloyd Austin klart att USA inte har några planer på att sluta skicka vapen till Israel.

Den Hamasstyrda hälsomyndigheten i Gaza hävdar att Israels bombningar och beskjutning av Gaza har dödat över 19 000 palestinier, senast 20 i en attack i närheten av Rafah vid gränsen till Egypten.