Radar · Djurrätt

Burlöv – Sveriges mest djurvänliga kommun 2023

Fr.

71 procent av Sveriges kommuner svarade på Djurens rätts enkät och nästan 70 procent har ökat servering av växtbaserad mat, skriver djurrättsorganisationen i ett pressmeddelande.

Nio av tio kommuner har minst en vegetarisk rätt varje dag och mer än var tredje kommun har ökat antalet vegetariska dagar per vecka.

– Att allt fler kommuner ställer om och introducerar mer växtbaserat och samtidigt också ställer djurskyddskrav är glädjande att se. Köttkonsumtionen måste halveras till 2030 för djuren, klimatet och folkhälsan. Och här gör kommunerna ett bra jobb för att nå dessa mål, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens rätt.

Förra årets listetta Gnesta, som Syre tidigare rapporterat om, hamnar i år först på plats 70. I enkätunderlaget framgår att Gnesta inte har svarat på frågor om högtider, som ifall kommunen tänder majbrasor. Där kan kommunen ha tappat många placeringar, kanske tiotals.

Det har inte heller genomförts någon minskning av kött- eller mjölkprodukter under det senaste året, vilket ger extra poäng. Gnesta har svarat: ”Inte så stora förändringar senaste året, men vi hör till de ledande kommunerna i landet gällande hög andel växtbaserad mat”.

Kommunen saknar också gymnasium och kan inte få poäng för att vegetarisk mat serveras där. Men årets vinnare Burlöv erbjuder bland annat vegansk mat både i förskola och grundskola, även utan läkarintyg, vilket krävs i Gnesta. 

Flera kommuner ställer också högre djurskyddskrav än svensk lagstiftning, exempelvis Kravmärkt, till skillnad från Gnesta.

Läs mer:

Insekter och veganer i Sveriges djurvänligaste kommun

De djurvänligaste kommunerna 2022

Sveriges mest djurvänliga kommuner 2023 tio-i-topp:

Burlöv
Tierp
Örebro
Östersund
Järfälla
Sandviken
Stenungsund
Göteborg och Köping
Nyköping

Hela listan.

Källa: Djurens rätt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV