Radar · Djurrätt

Lista: Här är de djurvänligaste kommunerna

För fjärde året på raken har Djurens rätt undersökt vilka kommuner som är djurvänligast.

På onsdagen släppte Djurens rätt sin årliga rankning över Sveriges djurvänligaste kommuner. Här är listan över de kommuner som gjorde bäst ifrån sig.

För fjärde året på raken har Djurens rätt undersökt vilka kommuner som gör de djurvänligaste valen. I undersökningen har de tittat på utbudet av växtbaserad mat i skolor och förskolor, djurskyddskrav vid upphandling av animalier och övriga frågor som till exempel kommunala fyrverkerier och påskfjädrar. 174 av landets 290 kommuner svarade på enkätundersökningen.

– Det tydligaste resultatet som vi ser är att andelen växtbaserad mat fortsätter att öka. Den vanligaste åtgärden för att öka andelen växtbaserat var att minska på köttet i befintliga rätter. Det är över 70 procent av kommunerna som har gjort detta under året, säger Djurens rätts Cecilia Mille vid lanseringen av listan på onsdagen.

Stora åtgärder har även gjorts när det kommer till kommunala fyrverkerier.

– Hela 93 procent anger att de avstår från kommunalt anordnade fyrverkerier. 2020 var det 24 procent som sade att de avstod från fyrverkerier. Det är en jättestor förändring på kort tid, säger Cecilia Mille.

Hela listan över de djurvänligaste kommunerna finns på Djurens rätts hemsida.

De tio djurvänligaste kommunerna 2022

1. Gnesta
2. Vellinge
3. Oxelösund
4. Strängnäs
5. Burlöv
6. Järfälla
7. Sandviken
8. Helsingborg
9. Södertälje
10. Malmö
Källa: Djurens rätt