Radar · Fred

Premiärministern om Assange: ”Nu får det vara nog”

Australiens premiärminister Anthony Albanese anser att Wikileaksgrundaren Julian Assange bör släppas fri.

Det är dags att åtalet mot Wikileaksgrundaren Julian Assange läggs ned. Det sa Australiens premiärminister Anthony Albanese, i en intervju med ABC Radio Sydney på onsdagsmorgonen.
– Den australiensiska regeringens ståndpunkt är tydlig och har framförts mycket tydligt till våra vänner, sa Albanese, som också besvarade frågor om lagförslaget för ursprungsbefolkningar.

I programmet ABC radio Sydney Breakfast fick premiärminister Albanese bland annat svara på lyssnarfrågor. Några av dem handlade om den australiensiska medborgaren och Wikileaksgrundaren Julian Assange, som sitter frihetsberövad i Storbritannien. Assange riskerar att utlämnas till USA, där han kan dömas till fängelse i upp till 175 år för spioneri efter att ha offentliggjort tusentals hemligstämplade dokument från det amerikanska försvarsdepartementet om krigen i Irak och Afghanistan – som bland annat påvisar krigsbrott och tortyr mot civila.

”Diplomatiska ansträngningar”

Lyssnarna undrade hur premiärminister Albanese ser på möjligheten att Assange får återvända till Australien inom en snar framtid och huruvida landet kan förhindra Assanges utlämning till USA.

”Kan du sätta press på USA och be dem sluta försöka få honom utlämnad? Varför kan Storbritannien inte bara släppa honom? Är han inte Australiens bekymmer nu?, frågade programledaren bland annat.

– Tja, det är inte en fråga för Australien, eftersom det är USA som försöker få någon utlämnad enligt amerikansk lag, från Storbritannien, enligt brittisk lag, svarade Anthony Albanese, varpå programledaren påpekade att Assange ”ju är australienare”.

– Ja. Och jag håller med om att det får vara nog nu. Det är dags att denna fråga avslutas. Och jag har gjort det mycket tydligt för den amerikanska administrationen och för den brittiska regeringen också, att min uppfattning i frågan är densamma som när jag var oppositionsledare, vilken är att det är dags att detta läggs ned, sa Anthony Albanese.

Han underströk även att Australien agerar ”diplomatiskt” i frågan och att det är genom ”samlad diplomatisk ansträngning” och inte ”genom radiointervjuer”, som man ofta uppnår resultat i frågor av detta slag.

– Och den australiensiska regeringens ståndpunkt är tydlig och har framförts mycket tydligt till våra vänner, sa Albanese.

Ska stärka ursprungsbefolkningarns inflytande

I intervjun fick premiärministern även frågor om den kommande folkomröstningen om lagförslaget ”The voice”, vilket hans regering utlovade när de blev valda i maj i fjol. Förslaget syftar till att stärka urbefolkningars inflytande över politiska beslutsprocesser i parlamentet. Enligt Albanese går förslaget ut på att det skapas ett rådgivande organ för aboriginer och invånarna på öarna i Torres sund, mellan Australien och Papua Nya Guinea, som ger dem möjlighet att få inflytande i frågor som påverkar dem.

– För att förbättra deras hälsa, deras utbildning, deras förväntade livslängd, och rättvisefrågor som frihetsberövanden av ursprungsbefolkningar i Australien, sa Albanese som tillade att organet inte kommer att stå över parlamentet.

Detaljerna i hur ursprungsbefolkningarnas röst kommer att fungera, blir upp till parlamentet att avgöra, menar Albanese, som tillägger att det, precis som andra lagar, kan komma att förändras över tid.

Labourregeringens lagförslag innebär även, om det blir verklighet, att aboriginerna och Torressundöborna får status som ursprungsbefolkningar i Australien.

Läs mer: 

Fallet Assange hot mot journalistiken: ”Tyst i Sverige”

Assanges överklagan avslås – ett steg närmare utlämning till USA

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV