Radar · Utrikes

Domstol: Assange ska utlämnas till USA 

Supportrar till Wikileaks-grundaren Julian Assange protesterar utanför Westminster magistrates court i London, som på onsdagen utfärdade en utlämningsorder till USA.

En domstol i Storbritannien beslutade på onsdagen att Julian Assange ska utlämnas till USA, där han anklagas för spioneri. Beslutet måste godkännas av regeringen och kan överklagas till högre instans. 

En domare i Westminster Magistrates Court, den lägsta instansen i det brittiska domstolsväsendet, utfärdade utlämningsordern vid en kort domstolsförhandling på onsdagsförmiddagen. Huvudpersonen själv deltog via videolänk från fängelset. 

Det är nu upp till Storbritanniens inrikesminister Priti Patel att godkänna ordern. 

Onsdagens avgörande följer på brittiska Högsta domstolens beslut att neka prövningstillstånd för Assanges överklagan mot ett tidigare domstolsbeslut som undanröjde hinder för ett utlämnande. 

Wikileaks-grundaren, som i många år kämpat för att undvika en rättegång i USA, kan dock fortfarande överklaga beslutet. 

Assanges juridiska ombud har fyra veckor på sig att vända sig med inlagor direkt till inrikesministern, och kan även överklaga till appellationsdomstolen, High Court. 

USA har begärt att Assange utlämnas så att han kan ställas inför rätta anklagad för spioneri. 

Anklagelserna är kopplade till Wikileaks publicering av stora mängder hemligstämplade dokument och diplomatiska kommunikéer för över ett årtionde sedan.