Radar · Inrikes

Starka protester mot hemligt elstöd

Bild från protesterna utanför riksdagen på onsdagen.

På onsdagseftermiddagen protesterade folkrörelsen Skiftet mot regeringens förslag om att sekretessbelägga elstödet. 
– Vi oroar oss för att det ska hamna i miljonärers fickor istället för dem som behöver det, säger Christian Tengblad, kampanjare på Skiftet till Syre.

Tidigast nästa onsdag kommer riksdagen att rösta om det kritiserade lagförslaget om att hemlighålla elstödet i tjugo år. I dag samlades medlemmar ur folkrörelsen Skiftet utanför riksdagen för att visa sitt missnöje med förslaget – och lämna in en protestlista med över 23 000 underskrifter.

– Det har gått jättebra. Det var mitt i lunchen och vi träffade på lite ministrar och media. Det kändes som att vi lyckades se till att alla människor som har skrivit under fick synas, säger kampanjen Christian Tengblad, när Syre ringer upp honom på onsdagseftermiddagen.

Kampanjen drogs i gång på grund av en oro kring att elstödet inte ska gå till dem som faktiskt behöver det, berättar han.

– Elpriskrisen har varit svår för människor och därför har förslagen varit viktiga för mångas ekonomi. Med det här förslaget är det svårt att veta var pengarna har hamnat, det är ett stort problem med ett sådant här omdiskuterat stöd. Det kommer bli vinter igen. Så oavsett vad riksdagen beslutar kommer Skiftet-rörelsen fortsätta trycka på för rättvisa och rimliga elpriser.

Läs mer:

Oppositionen angriper sent ekonomiskt stöd

C KU-anmäler regeringen för hemligt elstöd

”Fullständigt bisarrt” att hemlighålla elstöd