Radar · Politik

Oppositionen angriper sent ekonomiskt stöd

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under partiledardebatten.

Oppositionen går till attack mot regeringen för försenat elstöd och bristande stöd till hushållen i en svår ekonomisk tid.
–Vad krävs för att du ska orka agera och stötta svenska barnfamiljer, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

I årets första partiledardebatt i riksdagen kritiserade oppositionspartierna regeringen för bristande stöttning till hushållen.

– De höga priserna som följt av pandemin och Putins energikrig slår hårt mot hushåll i hela Europa. Vi hör larmrapporter om att barn äter mer i skolan när pengarna därhemma inte räcker för att stilla hungern, säger Magdalena Andersson.

S har föreslagit höjt barnbidrag och elräkningsakut, men regeringen säger nej, konstaterar hon.

"Skyhöga priser"

Statsminister Ulf Kristersson (M) framhåller att budgeten ”ger allra mest till de som har det allra sämst”.

– Det finns ingenting som är värre för svenska hushåll än inflationen. Om inflationen biter sig fast igen kommer nästan inga politiska förslag att rå på det.

Att få ner inflationen är därför en överordnad uppgift för att hjälpa de hushåll som har det allra tuffast, anser Kristersson.

Statsminister Ulf Kristersson (M) under partiledardebatten i plenisalen i riksdagen
Statsminister Ulf Kristersson (M) under partiledardebatten i plenisalen i riksdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

V-ledaren Nooshi Dagostar går till angrepp mot att hushållen fortfarande inte har fått kompensation för höga elräkningar. Hon kallar regeringens elstöd för Europas “snålaste och långsammaste elpriskompensation”.

– De svenska elpriserna är höga helt i onödan och de driver inflationen.

– Vi exporterar ju mest el i hela Europa, samtidigt betalar svenska konsumenter skyhöga priser – detta är väl inte i grunden ett bra system?

KD-ledaren Ebba Busch säger att Sverige just nu genomgår ”den värsta energikrisen i mannaminne”. Hon framhåller att elstöd är på väg till hushåll i hela landet, men ger inget närmare besked om när hushåll i norra Sverige ska få sina pengar.

Mer samarbete

Ulf Kristersson sträcker också ut handen för mer samarbete med andra partier i frågor om migration, rättspolitik och energiförsörjning.

– Blir vi inte överens om allt, kanske vi kan enas om några frågor, säger Ulf Kristersson.

– Om svaret på mina frågor är ”nej tack”, då respekterar jag det. Då tycker vi verkligen olika i sakfrågorna och det är en del av demokratin. Men om svaret är ”ja” på en eller några av frågorna finns det nog förutsättningar för en ännu bredare förankring för vår färdplan.

Diskussionerna kommer dock inte att ske förutsättningslöst, till exempel när det gäller migrationen.

– Förutsättningen måste vara att Sverige ska ha en stram migrationspolitik under lång tid framöver, säger han.

SD-ledaren Jimmie Åkesson påpekar i sitt anförande att migrationspolitiken har ”slitit sönder” Sverige som land och samhälle.

– Jag vill hävda att det paradigmskifte i migrationspolitiken som nu står för dörren är av direkt avgörande betydelse för vår framtid.

"Brutna löften"

Inget av oppositionspartierna tar Kristersson utsträckta hand.

S-ledaren Magdalena Andersson anklagar istället regeringen för brutna löften.

– Att hantera människors privatekonomi på det sättet är inte respektfullt. Att inför valet utställa löften för att direkt efter bryta mot dem, det är inte respektfullt. Att därtill fara med osanning och låtsas som att löftena visst uppnåtts – ja, det är allt annat än respektfullt.

– Sverige och svenska folket förtjänar bättre.

Ulf Kristersson säger sig inte riktigt förstå det höga tonläget.

– Jag noterar att jag inte får något svar på den långa siktens migrationspolitik, energipolitik och brottsbekämpning.