Radar · Inrikes

Chang Frick: Har inte lierat mig med Paludan

Chang Frick, chefredaktör för invandringskritiska nättidningen Nyheter Idag.

Journalisten Chang Frick vill inte beskriva sig som lierad med Rasmus Paludan, som brände koranen framför Turkiets ambassad.
– Jag tror att den som är nyttig idiot är Ulf Kristersson som kryper för Erdogan, säger Frick till Ekot.

Chang Frick, ägare av den invandringskritiska sajten Nyheter Idag och programledare i SD-kanalen Riks, betalade Paludans demonstrationstillstånd för att bränna en koran framför Turkiets ambassad.

– Jag har inte betalat en krona till Paludan, det jag har betalat är 320 spänn till polisen, säger Frick i Ekots lördagsintervju.

– Vad är det att gapa om?

Han ville markera mot bristande yttrandefrihet i Turkiet och se en motreaktion efter att vänstertidningen Flamman initierat en satirtävling mot Erdogan.

– Jag har inte lierat mig med Paludan. Det har jag inte gjort.

Frick ville att den turkiska flaggan skulle brännas framför ambassaden. När Paludan var helt inne på att bränna koranen så uppger Frick att han ställde sig frågande till detta.

– I det här sammanhanget blir det helt tokigt, för det har inte med saken att göra. Det är kritik mot Erdogan, inte mot muslimer. Jag kan bara be om ursäkt för det Paludan gjorde. Det blir lite hål i huvudet, säger Frick.

Anledningen till att Frick själv inte genomförde demonstrationen var för att han som journalist inte vill uppfattas som aktivist.

På frågan hur han ser på att han kan ha varit en nyttig idiot för krafter som vill Sverige illa så svarar Frick:

– Jag tror att den som är nyttig idiot är Ulf Kristersson som kryper för Erdogan.

Han säger också att han aldrig haft kontakt med rysk underrättelsetjänst.

Läs mer:

Chang Frick betalade Paludans ansökan om demonstrationstillstånd