Radar · Fred

Global aktionsdag för eldupphör – 67 000 underskrifter till Billström

Manifestationerna för vapenvila avlöser varandra.

Organisationer och privatpersoner från mer än 90 länder deltar i dag i en global aktion för eldupphör i Gaza. Till utrikesminister Tobias Billström överlämnade Amnesty över 600 sidor med namn där undertecknarna kräver att regeringen gör mer för att skydda civila.

Medan till synes verkningslösa resolutioner om vapenvila tröskas i FN fortsätter omvärlden att protestera mot Israels attacker i Gaza, som i stor utsträckning drabbar civila. I dag går flera organisationer samman i en Global day of action som med manifestationer och namninsamlingar kräver ett stopp på våldet under hashtaggen #ceasefireNOW.

Mer än 90 länder deltar i aktionen som backas av bland andra Amnesty, SOS Barnbyar, Rescue, Plan international och Oxfam. Över 3 miljoner namnunderskrifter har samlats in av Amnesty, Change.org och Avaaz.

Anna Johansson, generalsekreterare i Amnesty Sverige, vid en aktion utanför UD i Stockholm där ”kroppar” ligger under lakan som placeras ut bland ljus och rosor. Kropparna ska representera en av de tusentals familjer som har dödats under de senaste två månaderna i Gaza. Foto: Mikaela Landeström/TT

Svenska Amnesty arrangerar ljusmanifestationer i kväll, på Mynttorget i Stockholm och på Möllevångstorget i Malmö. ”Bara ett omedelbart eldupphör kommer stoppa den humanitära och dödliga katastrofen i Gaza!” skriver organisationen på sin Facebook. Ljusen tänds för att hedra minnet av alla som dött.

På eftermiddagen överlämnade Amnesty drygt 626 sidor med 67 542 underskrifter till utrikesminister Tobias Billström och utrikesdepartementet med kravet att regeringen gör mer för att skydda civila, bland annat genom att sätta press på Israel att upphäva blockaden.

Artikeln har uppdaterats kl. 16.12 med uppgifterna om överlämnandet av Amnestys namninsamling.