Radar · Fred

Säkerhetsrådet ska rösta igen om Gaza

Robert Wood, företrädare för USA i FN:s säkerhetsråd, vid rådets möte i förra veckan där USA la in sitt veto mot en resolution om humanitär vapenvila i Gaza.

FN:s säkerhetsråd väntas ta upp frågan om vapenvila i kriget mellan Hamas och Israel igen. Det ökar pressen på USA efter det amerikanska vetot förra veckan mot en resolution om humanitär vapenvila.

USA:s representant, ambassadör Robert Wood, sade då att resolutionen ”skulle så frön för nästa krig” och att den hastats fram.

Den nya resolutionen ska, enligt AFP, tas upp för omröstning under måndagen i säkerhetsrådet. Det sker på begäran av arabländer som vill ta upp frågan igen sedan FN:s generalförsamling strax före helgen, med 153 röster för (av totalt 193 länder), ställde sig bakom en resolution om vapenvila. Det skedde bara dagarna efter det att USA hade lagt in sitt veto i säkerhetsrådet om en humanitär vapenvila.

– Tråkigt nog så ignorerades alla våra förslag, hävdade Wood och ansåg att USA inte kunde ställa sig bakom ”en ohållbar vapenvila”.

Skärpt kritiken

Sedan dess har USA skärpt sin offentliga kritik av Israels sätt att föra krig i Gaza, inte minst vad gäller skyddet för civila.

Det nya resolutionsförslaget har tagits fram under ledning av Förenade arabemiraten. Det uppges ställa krav på att omgående säkerställa en vapenvila som kan hållas och möjliggöra ett säkert flöde av humanitär hjälp till Gaza.

Men USA och Israel kritiserar förslaget för att det inte nämner Hamas, som är terrorstämplat av USA och EU, vid namn. Förslaget innehåller dock krav på att kvarvarande gisslan omedelbart släpps fria samt att attacker på civila måste upphöra.

Hittills har säkerhetsrådets 15 medlemsländer, fem av dem permanenta medlemmar, bara lyckats anta en enda resolution om Gaza. Den gäller ”humanitära pauser”.

Förhandlingar

Förhandlingar pågick under söndagen om den texten i det nya förslaget, enligt AFP.

Enligt den Hamas-styrda hälsomyndigheten har uppemot 18 800 människor dödats i Gaza sedan Israel började bomba och beskjuta Gaza som svar på Hamas terrorattack i Israel den 7 oktober.

Israeliska myndigheter anger att 1 139 människor i Israel dödades, merparten av dem civila, av Hamas vid attacken i oktober. Uppemot 250 personer togs som gisslan.