Radar · Inrikes

Manifestation för folkhögskolorna

Landets folkhögskolor bidrar med kunskap och bildning inom en mängd ämnen.

På tisdag hålls en nationell manifestation för landets folkhögskolor, på Sergels torg såväl som på alla landets 154 folkhögskolor. Det ekonomiska läget är mycket allvarligt, menar arrangören Sveriges Lärare Folkhögskola.

– Anledningen till att uppslutningen kring folkhögskolan är stark nu är ett ekonomiskt och politiskt instabilt läge i Sverige som skapat en för folkhögskolan ohållbar situation. Under året har svenska folkhögskolor tvingats varsla över 200 lärare och många folkhögskolor blöder ekonomiskt, vilket i förlängningen urholkar möjligheten att bedriva kvalitativ folkhögskoleundervisning då gruppstorlekar ökar. 3000 deltagare fick denna höst inte börja sin resa i folkhögskolan, säger Tomas Rosengren, ordförande i Sveriges Lärare Folkhögskola, i ett pressmeddelande.

Tidigare i veckan meddelade regeringen att man i budgetpropositionen kommer att lägga ett förslag på en ekonomisk förstärkning till landets högskolor med 100 miljoner nästa år. Men samtidigt har landets folkhögskolor redan en tuff situation efter att det coronastöd på en halv miljard som de fick under pandemin drogs in vid årsskiftet.

– Tidigare när folkhögskolor fått en ökad volym så har det varit tillfällliga platser som sedan permanentats. Så detta är väl ett trendbrott att stödet inte permanentas, sa Mats Lundborg, rektor på Biskops-Arnö Nordens Folkhögskola, till Svt i början av året.

Nu hoppas arrangörerna på en stor uppslutning under tisdagen.

– En stärkt finansiering av Folkhögskolan är väl använda skattemedel som betalar sig mångfalt tillbaka i både mänskligt som ekonomiskt värde, säger Tomas Rosengren i pressmeddelandet, och fortsätter:

– Vi tror att den här dagen blir den största manifestation Folkhögskolan i Sverige någonsin gjort, och det är hög tid för det nu!

Under manifestationen på Sergels torg blir det bland annat musik samt tal av Tomas Rosengren, ordförande Sveriges Lärare Folkhögskola, Maria Irving, vice ordförande Sveriges Lärare, Prima Singh, styrelseledamot Equmenia och Olle Westberg, generalsekreterare för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, RIO.

Läs mer:

Civilsamhället samlas för att stärka demokratin och folkbildningen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV