Fler och fler företag använder drogtestar för att kontrollera sina anställda. Ett nytt sätt är genom håranalys. Trots att experter menar att metoden är osäker, exempelvis kan droger spridas via luften och hamna i ditt hår, fortsätter statliga Vattenfall med testerna.
En drogtest, som enligt Olof Beck, professor i analytisk toxikologi och farmakologi och som arbetat med droganalyser i trettio år, är skeptisk till håranalyser som testmetod – då de kan ge felaktiga positiva utslag.
– Om man vistats i miljöer där andra tagit droger kan drogerna penetrera hårstråna. Den amerikanska federala polisen, FBI, upphörde under 2000-talet att använda hårstråanalys för kokain som bevismaterial, säger han till den fackliga tidningen Kollega.
I Kollegas artikel berättar Olof Beck att hårtest visar om du har tagit droger upp till tre månader tillbaka i tiden, men inte om du till exempel har använt droger förra helgen, eftersom hår växer sakta.
– Man kan fundera över vad arbetsgivaren har för rätt att titta flera månader tillbaka i tiden, säger Olof Beck till tidningen.
”Om man tvättar håret väldigt ofta eller simtränar kan det också påverka så att droger inte upptäcks i analysen.” – Fredrik Sparring, MRO-läkare
• Läs även: Fler chefer vill granska ditt privatliv
Centralorganisationen TCO vill se en lagstiftning om integritet i arbetslivet och förbundet är även kritiska till generella drogtester i arbetslivet.
Testerna på Vattenfall görs inte bara på säkerhetsklassad personal – utan på samtliga under anställningsprocessen – innan de kommer i fråga för jobbet.
– Jag har svårt att tro att det är rimligt att drogtesta alla. Möjligen om man har ett arbete där man av säkerhetsskäl inte ska vara drogpåverkad. Men är det relevant att testa den som jobbar med administration till exempel? Vad är det reella behovet av ett sådant test? Det finns en del frågetecken här, säger Magnus Lundberg, jurist på centralorganisationen TCO, till tidningen.
• Läs även: Allt fler åker fast i drogtester
Fler arbetsgivare vill drogtesta anställda
Tidigare har drogtester på jobbet främst skett inom till exempel transport- och byggbranschen, men sedan 2017 har efterfrågan på testtjänster fördubblats, som Syre tidigare skrivit om – Fler arbetsgivare vill drogtesta anställda.
Tidigare i år rapporterade företaget Avonova på Karolinska universitetslaboratoriet att antalet slumpmässiga drogtester ökat med var drygt 27 procent under årets första tre månader i förhållande till samma period 2022 och blivit 50 procent fler 2022 än året dessförinnan.
– Om någon kommit ur sitt drogbruk och ska söka jobb kan det ju bli svårt. Det tar minst tre månader innan droger försvinner ur håret och under den tiden kan det bli svårt att få ett arbete om kravet är ett negativt drogtest i hår, säger Fredrik Sparring på Avonova.