Radar · Miljö

Ekocid kan lyftas under Europarådets toppmöte

Pella Thiel (tv) modererade ett seminarium om ekocid i Reykjavik inför Europarådets toppmöte.

Frågan om Ekocid, storskalig miljöförstörelse, och möjligheten att göra det till ett internationellt brott kan komma att lyftas under Europarådets toppmöte i Reykjavik som startade under tisdagskvällen. Pella Thiel på End Ecocide Sverige har precis varit i Reykjavik och lett ett seminarium på ämnet.
– Jag vet att man iallafall kommer att diskutera rätten till en ren, hälsosam och hållbar miljö, säger hon.

Det var 18 år sedan sist som den mellanstatliga organisationen Europarådet (ej att förväxla med EU:s medlemsråd) höll ett toppmöte. Organisationen grundades 1949 och arbetar för att främja demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstaten. Efter Rysslands anfallskrig på Ukraina har man uteslutet Ryssland ur organisationen och under tisdagen och onsdagen hålls ett ovanligt toppmöte på Island där man bland annat ska tala om hoten mot demokratin och rätten till en ren, hälsosam och hållbar miljö.

Pella Thiel på End Ecocide Sverige hoppas att Europarådet i det slutliga uttalandet även kommer att lyfta begreppet Ekocid.

– Det skulle framförallt bidra till en ökad medvetenhet, säger hon och tillägger:

– Det är otroligt kraftfullt att en stat som Ukraina ändå lyfter behovet av gemensamma regler för den miljöförstörelse som påverkar alla människor och alla ekosystem.

Ukraina drivande

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har vid flera tillfällen lyft problemet med miljöförstörelse i krig och i Ukrainas fredsplan ingår förebyggande av ekocid som en av tio punkter.

Den ukrainska parlamentsledamoten Yevheniia Kravchuk, som ingår i Ukrainas delegation till Reykjavik, är positiv till att införa ekocid i internationell lagstiftning.

”Ekocid bör erkännas som ett internationellt brott på samma sätt som folkmord – förstörelsen av vår planet är förstörelse för oss alla”, sa hon under seminariet i Reykjavik.

Även Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir uttryckte nyligen i en debatt i det isländska parlamentet en förhoppning om att frågan om ekocid lyfts av Europarådet:

”Jag personligen tror att det bara är en tidsfråga innan den här frågan blir den största frågan på människorättsarenan, även om det kommer att bli komplicerat att genomföra. Jag hoppas att Europarådets toppmöte kommer att sända ett budskap i detta avseende.”

Debatten har utvecklats

Pella Thiel har själv sett hur debatten om ekocid har exploderat på senare år och låter helt annorlunda nu än de första åren som det började diskuteras i Sverige, för närmare tio år sedan.

– De första åren pratades det om ekocid som en utopisk eller naiv idé. Men det har helt ändrats nu, sedan Vanuatu och Maldiverna 2019 lyfte frågan vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag, säger hon.

Stop ecocide international kom år 2021 också med ett förslag på en definition av vad ekocid skulle kunna innebära, tillägger hon.

– Sedan dess har frågan exploderat, det har gått otroligt fort.

Hon ser med spänning på att även Europaparlamentet uttalat sig positivt till att införa ekocid som ett brott nu när EU:s miljöbrottsdirektiv är under revidering.

– Jag hoppas att den svenska regeringen följer Europarådets och Ukrainas linje och verkar med kraft för att så snart som möjligt införa ekocid som ett brott inom EU och inför Internationella brottmålsdomstolen, säger hon.

Läs mer:

Europarådet kräver stärkt miljöskydd vid väpnad konflikt