Radar · Utrikes

Ryssland stoppar spannmålsavtal

Spannmål som ska transporteras från Ukraina lastas i hamnen i Izmail.

Ryssland stoppar i praktiken export av ukrainsk spannmål från Ukraina.
Beskedet kommer att drabba Ukraina hårt, enligt Torbjörn Jansson, docent i nationalekonomi.
– För spannmålsodlarna kan det bli katastrofalt, säger han – och tonar ned risken för stora internationella effekter.

Beskedet lämnades av Kremls talesperson Dmitrij Peskov under ett videosamtal med reportrar. Peskov tillade att Ryssland återgår till avtalet när landets krav har uppfyllts.

”När den del av Svartahavsavtalet som relateras till Ryssland genomförs kommer Ryssland omedelbart att återgå till att implementera avtalet”, sade Peskov.

Ryssland har länge hotat att dra sig ur avtalet, då man hävdar att de egna kraven på förbättrad export av spannmål och konstgödsel inte har uppfyllts. Dessutom menar man att fattiga länder inte har fått tillräckligt med spannmål.

Ekonom: "Leder inte till stora prisökningar av livsmedel"

Rysslands besked om att man drar sig ur spannmålsavtalet kommer däremot inte att leda till lika stora prisökningar av livsmedel som vid krigets början, enligt Torbjörn Jansson, docent i nationalekonomi vid Agrifood Economics Centre vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Många av världens regeringar införde då stimulanspaket för att öka efterfrågan hos konsumenterna – vilket gjorde att priserna gick upp. Även stigande energipriser och handelsgödselpriser påverkade, säger han.

Enligt Jansson är världen också bättre rustad nu än för ett år sedan, då branschen fortfarande var fullt sysselsatt med att återhämta sig efter pandemin – vilket bland annat ledde till flaskhalsar på leveranskedjorna.
Allt detta sammantaget spädde på prisökningen som var då, säger han.

Nya exportvägar

Också de nya leveransvägar som har utvecklats utöver Svarta havet under det senaste året är en viktig faktor, enligt Torbjörn Jansson.

– Nu har nya exportvägar öppnats, man kan exportera mycket mer genom EU än man gjorde då, säger han.

Samtidigt finns det länder som kommer att påverkas, om än i mindre grad än för ett år sedan, påpekar Jansson. För Turkiet är exempelvis spannmål från Ukraina mycket viktigt. Med nya och krångligare transportvägar blir det dyrare för dem.

– Det skulle inte bli någon svältkatastrof eller så. Men däremot blir det dyrare för hushåll i länder som redan har det dåligt. Även några procent högre priser skulle göra det svårare för dem, säger han.

"Katastrofalt för ukrainska spannmålsodlare"

Enligt Torbjörn Jansson är Ukraina det land som drabbas värst. De alternativa vägarna underlättar förvisso situationen – men man kan hamna i ett läge där delar av produktionen inte kan säljas.

– För Ukrainas ekonomi är det här en viktig inkomstkälla. Och för spannmålsodlarna kan det bli katastrofalt, säger han.

Biståndsminister Johan Forssell bedömer Rysslands beslut som ”allvarligt”.

– Det här så klart väldigt allvarligt, för vi har en pågående svältkatastrof på Afrikas horn, säger han i en kommentar efter beskedet att avtalet upphör.

Överenskommelsen om spannmålsexport från Ukraina förhandlades fram med hjälp av Turkiet och FN förra sommaren och tillät Ukraina att exportera spannmål från tre ukrainska hamnar, Odessa, Juzjne och Tjornomorsk.
Avtalet löper ut klockan 23 på måndagen, svensk tid.

Läs mer:

Erdogan: Putin redo förlänga spannmålsavtal

TT

#Ryssland #Ukraina #Handelsavtal

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV