Radar · Utrikes

Erdogan: Putin redo förlänga spannmålsavtal

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger till reportrar att Ukraina får fortsätta att exportera spannmål.

Rysslands president Vladimir Putin har gått med på att förlänga avtalet om spannmålsexport som löper ut nästa vecka. Det säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

– Vi förbereder för att välkomna Putin i augusti och vi är överens om förlängningen av Svarta havets spannmålskorridor, säger Erdogan till reportrar.

Avtalet förhandlades fram med hjälp av Turkiet och FN förra sommaren och tillåter Ukraina att exportera spannmål från tre ukrainska hamnar, Odessa, Juzjne och Tjornomorsk.

Putin hade hotat med att inte förlänga avtalet, som löper ut 18 juli, eftersom det ”inte tillvaratar Rysslands intressen av att exportera jordbruksprodukter och gödning”, som han uttryckte det i en intervju i statlig rysk tv.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres skickade i veckan ett brev till Putin där han skriver att han vill verka för att hindren undanröjs för Rysslands export av gödselmedel.

Spannmålsavtalet har tillåtit Ukraina att frakta mer än 32 miljoner ton spannmål förbi ryska krigsfartyg i Svarta havet. En stor del av spannmålen har gått till människor i utvecklingsländer i Afrika och Mellanöstern och en blockering av exporten skulle med all sannolikhet driva upp livsmedelspriserna och medverka till en global livsmedelskris.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV