Radar · Utrikes

Sex miljarder i stöd till Ukrainas uppbyggnad

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) presenterade i dag regeringens nya strategi för återuppbyggnaden av Ukraina.

Den största bilaterala biståndsstrategin i Sveriges historia. Det kallar bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) regeringens strategi för stöd till uppbyggnad av Ukraina. 

Regeringen presenterade i dag en ny strategi för Ukrainas uppbyggnad. Vid en pressträff säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) att Ukraina i år blir den största bilaterala mottagaren av svenskt bistånd i och med strategin som omfattar totalt sex miljarder kronor och som ska genomföras av Sida, Svenska institutet och Folke Bernadotte-akademin, inom ramen för internationellt bistånd. 

– Det är en grundplåt för vårt svenska stöd, det kommer tillkomma riktade satsningar ovanpå detta, säger Johan Forsell. 

Där ingår bland annat de humanitära paket som regeringen presenterat tidigare. Sedan februari i fjol har Sverige bidragit med närmare 22 miljarder kronor i stöd till Ukraina. Drygt 17 av dessa miljarder utgörs av militärt stöd, medan fyra miljarder varit bistånd, och knappt en miljard stöd till civil hjälp. 

Forsell understryker att den nya strategin inte handlar om återuppbyggnad, som man ofta talar om i sammanhanget, utan om att bygga upp något nytt. De områden regeringen vill satsa på, förutom satsningar på att bygga upp och vidareutveckla samhällsviktig infrastruktur, är grön omställning, ekonomisk utveckling, säkerhet och stabilisering och mänskliga rättigheter. 

Strategin sträcker sig fram till 2027 och har också som övergripande mål att föra Ukraina närmare ett EU-medlemskap. 

Forsell kommer senare i dag att lämna över strategin till Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk. Det ska ske vid den manifestation på Norrmalmstorg i Stockholm som anordnas varje måndag till stöd för Ukraina. 

Artikeln uppdateras. 

Läs mer:

Nytt humanitärt ”sommarpaket” till Ukraina

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV