Radar · Politik

Nytt humanitärt ”sommarpaket” till Ukraina

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

Regeringen ger ett nytt humanitärt stödpaket till Ukraina som omfattar 380 miljoner kronor.

”Sommarpaketet” tar sikte på att stötta människor i de ukrainska byar som fritagits från Ryssland i samband med den ukrainska motoffensiven. Stödet ska även gå till att åtgärda de skador som orsakats av dammkollapsen den 6 juni.

Det är medel som tas från årets biståndsbudget.

– Ukraina kommer att vara vår största mottagare av bistånd under många år, för så stora är behoven, säger biståndsminister Johan Forssell (M).

Stödet omfattar mat, vatten, sjukvård, skydd, återställande och upprätthållande av energiinfrastruktur och minröjning. Därutöver går stöd till civilsamhället.

Nova Kachovka-dammen var en vattenreservoar för omkring 700 000 människor.

– Konsekvenserna kommer på medel och längre sikt att bli om möjligt ännu större. När vattnet sjunker undan kommer bilden av förstörelsen att bli mer uppenbar, säger Forssell.

Enligt ministern påverkar inte helgens interna oroligheter i Ryssland Sveriges bidrag till Ukraina.

– Det som har skett i Ryssland förändrar inte vår viktigaste uppgift, det vill säga ett kraftfullt och långsiktigt stöd till Ukraina.

Sedan tidigare har Sverige bidragit med 2,1 miljarder kronor i civilt stöd till Ukraina. Sverige ska nu ha säkerställt via olika FN-organ i Genève att pengarna går dit de ska.

– Det här är inte det första, och heller inte det sista stödpaketet, säger Forssell.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV