Radar · Miljö

Elever startar skolcafe för att ge Kenyas elefanter vatten

52 elever årskurs 7 på Skapaskolan i Huddinge arbetar med projektet kallat ”Water for elephants” där de samlar in pengar till att bygga dammar och borra brunnar i det torkdrabbade Kenya.

I går var det smygpremiär för Café Snabeln på Skapaskolan i Huddinge. När elever i årskurs 7 blev medvetna om den svåra torkan i Kenya startade de projektet ”Water for elephants”.
– Någon sa: Vi måste göra något! Och på den vägen är det, säger läraren Maria Wiman.

Som en del av projektet ”Water for elephants” har eleverna startat ett skolcafé. På Café Snabeln kommer de nu en gång i veckan att sälja toast samt dricka och intäkterna går till Världsnaturfonden WWF.

Pengarna ska bland annat att gå till att bygga dammar och borra brunnar.

Eleverna pärlar också armband och säljer till förmån för elefanterna.

– Jag blir lycklig i hela kroppen. Eleverna har identifierat ett problem och de kommer med grymt bra idéer för att bidra till lösningar, säger Maria Wiman, lärare för årskurs 7 på Skapaskolan i Huddinge, i södra Stockholm.

Hur kom insamlingen ”Water for elephants” igång?

– WWF delade en läskig och sorglig film på Instagram där många elefanter mådde dåligt. Redan innan jul hade vi pratat om att elefanten är utrotningshotade och nu när vi skulle arbeta med klimatet på geografin visade denna film på en del av problemet, säger Maria Wiman.

Eleverna har startat ett skolcafe, där de gör och säljer toast samt dricka
Eleverna har startat ett skolcafe, där de gör och säljer toast samt dricka. Initiativet kom från eleverna efter att de sett en film på Instagram som visade hur elefanter drabbas av torkan i Kenya. Foto: Atrisa Ahmadi

Att de torra landskapen i norra Kenya drabbas av torka, som Syre skrev om senast i går, är inte ovanligt. Väderfenomenet La Niña gör att den nederbörd som normalt faller över regionen med jämna mellanrum uteblir. Men nästan alltid har regnet fallit nästföljande år – nu har regnsäsongen uteblivit fem gånger i rad.

Världsnaturfonden WWF skriver bland annat på sin hemsida att en konsekvens av den akuta vattenbristen har lett till att elefanter gått in i byar, där de luktat sig till att människor har vatten. På flera ställen har också elefanterna haft sönder vattenbehållarna i sina försök att komma åt vatten.

Till insamlingen kan den som vill bidra. Maria Wiman berättar att målet från början var att samla in 10 000 kronor och i dag har deras insamling, kallad ”Skapaskolans sjuor räddar elefanter!”, genererat 6 860 kronor.

– Nu känner vi oss inte nöjda med 10 000 kronor, nu kör vi på så länge vi har energi!

Läs mer: Larm om ekologisk katastrof i Kenya