Zoom

Mudde: Socialdemokratins felanalys gynnar extremhögern

Syre intervjuar forskaren Cas Mudde som är i Sverige, inbjuden av Arenagruppen, för att presentera rapporten "Övergivna av arbetarklassen? Socialdemokraternas kris och radikalhögerns framgångar".

Socialdemokratin och liberala demokrater har haft fel, och har fallit för det högerpopulistiska narrativet om samhällsutvecklingen och problemformuleringarna. Det säger Cas Mudde, forskare på extremism och högerpopulism, till Syre.

Cas Mudde, känd forskare på högerpopulism och extremhögern, är inte nådig i sin analys av socialdemokratin och dess ansvar för högerpopulismens framgångar.

– Decennier av forskning visar att om du fokuserar på att problematisera invandring så stärker det extremhögerns position. Det finns fler frågor som människor bryr sig om. Speciellt kvinnor vill höra om utbildning, sjukvården och arbetslösheten, prata om det. Men ni har så lite att säga om det, ni borde ha mycket mer att säga om det, säger Cas Mudde och riktar sig till liberala demokrater och socialdemokrater.

Mudde är bland annat verksam vid Centret för extremismforskning vid Oslo universitet, och i veckan befann han sig i Stockholm för att på inbjudan av Arenagruppen prata om sin rapport Övergivna av arbetarklassen? Socialdemokraternas kris och radikalhögerns framgångar, som bygger på väljarundersökningar i European social survey mellan 2002 och 2018.

Cas Mudde och de andra rapportförfattarna har kommit fram till att socialdemokratiska partier byggt sina politiska strategier utifrån en felaktig premiss – att de förlorar väljarstöd från arbetare till radikalhögern. Tittar man istället på fakta så går det största väljarflödet generellt i Europa till gröna och socialliberala partier. Högerradikala partier plockar väljare främst från högern och personer som tidigare inte röstat i val och som inte kunnat tänka sig att rösta på Socialdemokraterna.

Arbetarklassen är inte bara vita män

Mudde vänder sig mot hur arbetare av etablerade partiers analytiker tycks ses som en homogen grupp av vita män, och att retoriken och politiken formas därefter.

– Analysen av arbetarklassen är helt utdaterad. Man ser dem som fabriksarbetare bestående av vita män. I det postindustriella samhället är en växande del av arbetarklassen i servicesektorn. Det är ett helt annat typ av arbete som till stor del utförs av kvinnor och minoritetsgrupper. Den felaktiga analysen leder till strategiska misstag, säger Mudde och fortsätter:

– Hade bilden varit uppdaterad hade det funnits en pluralistisk förståelse av arbetarklassen. Då hade också den politiska diskussionen och lösningarna sett annorlunda ut.

Cas Mudde säger att han saknar en tydlig ideologi från etablerade partier. Istället håller högerpopulister i taktpinnen i samhällsdebatten.

– Ett mångkulturellt samhälle är inte ett problem, jag menar, inte för socialdemokratin. För nationalister är det ett problem.

Socialdemokratin måste utmana högern om ledarskapet, anser Mudde.

– Ta ledningen. Vi tror på att hbtq-rättigheter är mänskliga rättigheter. Förstå att väldigt många inte är högerextremister eller ytterhöger. Istället tror väldigt många på mångkultur och menar att de ekonomiska klyftorna är för stora. De vill ha ett parti som öppet försvarar dessa värderingar. De vill inte höra Angela Merkel säga att mångkulturen misslyckats eller är problematisk, säger Mudde.

Demokrater på defensiven

I Sverige, liksom i många andra europeiska länder, har liberala demokrater hamnat på defensiven och legitimerar ytterhögerns enkla förklaringsmodeller, genom utspel som kopplar kriminalitet till invandring eller att beskriva minoriteters och kvinnors krav på jämställdhet som överdrivna.

– Många unga vill att du istället står upp och försvarar de värden du tror på, säger Mudde.

Bara de senaste, låt oss säga tio åren, så har samhällsdebatten förflyttats, även opinionsbildare och medienarrativet ekar ytterhögerns frågeställningar i många fall?

– Ja, för att ledare som Merkel, David Cameron och Nicolas Sarkozy har förklarat mångkultur som ett misslyckande. Det är också väldigt lite forskning på de positiva konsekvenserna om invandring. Den absoluta majoriteten av människor med en annan bakgrund än majoritetsbefolkningens har exakt samma strävan som dem, ett jobb, karriär och god levnadsstandard.

I medier beskrivs minoritetspersoner som gjort karriär ofta som framgångshistorier, där deras bakgrund marginaliseras, observerar Mudde.

– Samtidigt, om en minoritetsperson begår ett brott, då betonas minoritetsbakgrunden. När den här bilden i decennier präntats in kommer självklart migration förknippas med något dåligt.

Cas Mudde beskriver händelser som gynnar samhällsdebatten på extremhögerns planhalva. När SVT i partiledarutfrågningen bedömde att frågan om dragqueens som läser sagor på bibliotek är en fråga av så stor nationell dignitet att det tillägnades en egen punkt är det ett typexempel på ytterhögerns problemformuleringar.

– Det implicerar att det finns ett problem, det blir en attack mot transpersoner. Om man tycker att vuxna människor ska få läsa sagor för barn, då spelar det ingen roll hur de är klädda, eller hur? Det tror jag vilken demokrat som helst skriver under på, säger Mudde.

Dragqueendebatten importerad från USA

Fokuset på dragqueens har blivit hett i Sverige efter en rad utspel från sverigedemokrater och ytterhögerns alternativmedier. Men redan tidigare kom rapporter från USA på precis samma tema: Dragqueens på bibliotek.

– I den anglosaxiska världen så hämtas inspiration från USA och ytterhögern plockar upp mycket av dess termologi. Sverigedemokraterna har noterat att det skapade uppmärksamhet i USA och inte minst medieuppmärksamhet. Då testar de att skapa samma debatt i Sverige, säger Mudde.

Samhällsdebatten och den politiska retoriken handlar inte bara om strategier, säger Mudde, det är allvarligare än så. Ytterhögerns narrativ skadar människor.

– Det är inte så illa som på 30-talet, att vi kan se koncentrationslägret framför oss. Men utan tvekan hotas minoriteters delaktighet i samhället, de utmålas som andra klassens medborgare och inte som en del av nationen.  En grupp individer ser andra individer som ett hot. I dag ser vi till exempel hur terrorplaner mot transpersoner lyckligtvis har förhindrats USA. Detta går inte att koppla bort från diskursen i ett land, säger Mudde och fortsätter:

– De som sprider diskursen är inte juridiskt ansvariga. Individen som agerar har gjort ett val, men de har hört talen och läst media och tar saken i egna händer.

Är du optimistisk?

– Vi måste komma fram till vad Sverige är i grunden. Det gamla samhällssystemet är utmanat. Huvudfrågan är nu vad liberala demokraters svar och vision är? Läxan vi måste lära oss är att den radikala högern är så radikal som den säger att den är. Vänstersidan har fortfarande en tendens att tro att bara radikalhögern visar att de är äkta rasister och verkligt auktoritära, så kommer folk sluta rösta på dem. Det kommer inte ske, titta bara på Donald Trump, halva befolkningen röstar fortfarande på honom.

Mudde tar även upp det lockande i ytterhögerns ideologiska förklaringar och enkla lösningar.

– Ytterhögern säger, du har makten, du kan förändra. Det är tilltalande, vare sig du tror på det eller inte så är det något du vill tro på. Konspirationsteorier ger folk en en känsla av makt. De pekar ut invandringen som problemet, hävdar att vänstern ligger bakom den. Den enkla lösningen blir då rösta bort dem.

– Socialdemokratin måste måste börja med att inte lägga sin emfas på extremhögerns frågor och erbjuda en egen samhällsvision, sammanfattar Cas Mudde.

Läs mer:

Så blir konservatismen radikaliserad

Ny uppgörelse – SD får makt över kulturpolitiken

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV