Radar · Inrikes

SD:s mediekanal tas över av tidigare SD-politiker

Den tidigare kommunikationsstrategen och politikern för Sverigedemokraterna, Jacob Hagnell, tar över partiets mediekanal Riks. Det avslöjar Dagens Etc. Sverigedemokraterna hade tidigare meddelat att de vill göra sig av med kanalen. I och med att Hagnell tar över så är dock banden till Sverigedemokraterna fortfarande täta.

Sverigedemokraternas bolag Samtid och Framtid äger mediekanalen Riks och nättidningen Samtiden. I juni meddelade Sverigedemokraterna att de vill göra sig av med Samtid och Framtid. Dick Erixon, ansvarig utgivare på Riks och Samtiden och som sitter i Samtid och Framtids styrelse, sa då till Expressen att Sverigedemokraterna beslutat sig för att inte äga några medier.

Partiet förnekade att beslutet hade med Riks dåliga ekonomi att göra. Under 2022 pumpade partiet in 450 000 kronor till mediekanalen. Expo har även rapporterat att det finns uppgifter som tyder på att SD även har stöttat Riks vid uppstarten 2020 för ännu större summor.

Plattform för SD-politiker

För Sverigedemokraterna har Riks fungerat som en plattform där deras politiker har haft en svängdörr in för att nå ut med sina budskap. Bland annat har partiledare Jimmie Åkesson medverkat på sajten vid flera tillfällen.

Samtidigt har Riks ofta haft en aggressiv retorik riktad mot invandring och politiska motståndare. Inslagen har präglats av Sverigedemokraternas världsbild, där kriminalitet kopplas till invandrare. Sajten har också liksom sverigedemokratiska politiker flera gånger spridit högerextrema myter om att svenskar är på väg att bli en minoritet.

Riks har uppmärksammats för att deras kommentarfält fyllts med rasism och våldsuppmaningar.

På Riks har även kvinnofientliga budskap propagerats, som att kvinnor röstar vänster på grund av att de inte har lika ”kritiskt tänkande som män” och inte är lika ”sakliga”.

Mest uppmärksamhet fick Riks i samband med att deras före detta programledare, SD-politikern Rebecka Fallenkvist, på Sverigedemokraternas valvaka utropade ”Helg seger”, en anspelning på det nazistiska slagordet Hell seger, en översättning av Sieg Heil.

Nu kan alltså Dagens Etc avslöja vem som kommer att ta över Riks från Sverigedemokraterna. Det handlar om Jacob Hagnell, som redan idag är redaktör och programledare på mediekanalen.

Hagnell har också en lång historia i Sverigedemokraterna. Han var politiker för partiet i Stockholms kommunfullmäktige, men lämnade sina politiska uppdrag 2015 efter en rasistskandal.

Anonymt på den högerextrema sajten Fria Tiders kommentarsfält skrev han en rad rasistiska kommentarer, något som Expressen och Researchgruppen avslöjade

”Deportera packet till deras sophögar till länder istället för att dom ska vara här!”, skrev Jacob Hagnell i anslutning till en artikel om Rosengård i Malmö 2012.

Han skrev även:

”Ser bara hur reinfeldt tänker ´niggah please´”.

Lämnade politiken - fick anställning

Jacob Hagnell behövde dock inte lämna Sverigedemokraterna utan fick anställning på Sverigedemokraternas partikansli. Expo, rapporterade att källor uppgett att Hagnell hade partiledningens stöd, bland annat på grund av att han kartlade partikamrater. Kartläggningarna ska bland annat ha hjälpt Sverigedemokraterna att motivera uteslutningar av sverigedemokrater som partiledningen hade konflikter med.

Jacob Hagnell har även uppmärksammats för att ha spridit desinformation på uppdrag av Sverigedemokraterna. 2015 spred Sverigedemokraterna flygblad på den grekiska ön Lesbos med målet att övertala flyktingar att inte söka sig till Sverige. Flygbladen innehöll rena lögner om att det enda som ”erbjuds till flyktingar är tält” och att halalslakt och niqabs kommer att förbjudas.

På flygbladen hänvisades också till hemsidan welcometosweden.net. Hemsidan registrerades av Hagnell, rapporterar Expo.

Dagens Etc har även avslöjat att Hagnell har varit drivande i en sverigedemokratisk så kallad trollfabrik, som organiserade drev mot politiska motståndare och myndigheter. Källor till ETC uppger att Jacob Hagnell brukade spela fascistsången ”Comrade the voices” och att han ofta drog antisemitiska judeskämt.

Bolaget som kommer att ta över Riks är Rplay Nordic Media AB, där Jacob Hagnell och hans pappa är de enda i styrelsen och Hagnell är ensam ägare i bolaget, rapporterar Dagens Etc.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV