Radar · Inrikes

Kritik mot ”svårtillgänglig” klimatminister

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i samband med budgetpromenaden och budgetdebatten i september.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har nyligen fått kritik från flera håll om att hon undviker att tala med delar av klimatrörelsen. Från flera medier kommer nu kritik om att hon också undviker att intervjuas av specialiserade miljöreportrar.

Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari har under sin snart ett år långa tid vid makten fått en hel del kritik. Bland annat från miljörörelsen, som menar att de utestängs från dialog.

Senast har kritiken handlat om att klimatministerns stab ställt in ett öppet samtal om klimatpolitik efter att de bedömt att det fanns ett säkerhetshot efter att ha tagit del av listan över anmälda deltagare. Greenpeace gjorde i veckan en JO-anmälning mot regeringen och ifrågasätter om det verkligen fanns ett säkerhetshot. På listan fanns bara en klimataktivist, som tillhörde forskarnätverket Scientist rebellion.

Men kritiken mot klimatministern kommer också från journalister och redaktörer. Tidningen Journalisten beskriver hur flera tidningar upplever att det är svårt eller omöjligt att få en intervju med Romina Pourmokhtari. Det handlar bland annat om Land Lantbruk, Dagens ETC samt Aktuell hållbarhet.

"Vänder sig till stora medier"

– Det blir väldigt tydligt att ministern inte vill svara på frågor från insatta specialreportrar utan vänder sig till stora medier och allmänreportrar för att nå ut med sitt budskap. Hon har gjort kortare uttalanden till riksmedier, men jag har sett att även stora redaktioner som TT och Ekot också har svårt att få kontakt och ofta får skriva att hon inte vill kommentera, säger Anna Nilsson, politisk chefredaktör på Land Lantbruk, till Journalisten.

Ylva Bergman, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet, berättar för Journalisten att tidningen fått en intervju med samtliga 15 miljöministrar mellan åren 1985 och 2021. Men inte nu.

– Faktum är att jag aldrig har varit med om något liknande, inte heller på andra mindre tidningar och tidskrifter där jag har arbetat, som Omvärlden, Ottar och Senioren. Det har alltid gått att få intervjuer med ministrar och statsministrar, säger hon och fortsätter:

– Jag förstår att vi inte är först i kön, men nu har det gått ett år sedan hon tillträdde och vi har fortfarande inte fått någon intervju med ministern som har ansvar för många av de frågor som vi bevakar. Vi skriver för verksamheter och personer som sysslar med omställningsarbete, och det är stora beslut som påverkas enormt av den politik som bedrivs. Våra läsare förtjänar att få svar.

Romina Pourmokhtari avböjer att låta sig intervjuas av Journalisten, men lämnar skriftligt svar på kritiken från sin pressekreterare Niki Westerberg, som bland annat skriver att de är ”tvungna att prioritera och tacka nej till flera intervjuer i veckan för att hon ska hinna med sitt uppdrag som klimat- och miljöminister”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV