Radar · Politik

Pehrson: Oklart när bidragstaket införs

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) och utbildningsminister Mats Persson (L) under onsdagens pressträff.

Det så kallade bidragstaket är en av hörnstenarna i Tidöavtalet. Men när det kan komma plats är fortsatt oklart. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) hoppas kunna starta en utredning ”så fort som möjligt”.

Tidöpartierna är överens om att genomföra en omfattande förändring som bland annat innefattar ett tak för hur mycket bidrag ett enskilt hushåll kan få.

Men ännu är det oklart när detta tak kan tänkas vara på plats.

– Vi jobbar intensivt med inramningen av detta. Det handlar om vem som ska utreda och med vilka direktiv. Men det är klart att för vår del är det här en helt central fråga. För att samhället ska vara hållbart måste man se till att det alltid lönar sig för människor att arbeta och utbilda sig, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson på en pressträff.

Arbetslinjen

På en fråga från TT om när den här utredningen kan tänkas dra i gång svarar Pehrson:

– Så fort som möjligt.

Temat för pressträffen var åtgärder för att bryta utanförskapet och få fler människor i utsatta områden i arbete.

Regeringen ska bland annat tillsätta en utredare som ska föreslå hur informationsutbytet mellan Arbetsförmedlingen kan förbättra arbetslösas övergång till studier i syfte att sedan komma i arbete.

Läs mer:

Almega sprider faktafel om försörjningsstödet

Bidragstak riskerar att drabba barnfamiljer: ”Herregud”

Lägre bidrag kan bli fattigdomsfälla