Radar · Miljö

Efter Bidens ja: Oljeprojektet Willow till domstol

Provborrningar för Willow 2019.

Det mycket omstridda oljeprojektet Willow i Alaska hamnar i rätten. Efter Biden-regeringens ja kräver en rad urfolks- och miljögrupper att en domstol stoppar satsningen.

Att Willow kommer att smutsa ner miljön är alla överens om – utsläppen projektet leder till motsvarar flera miljoner bilar på USA:s vägar. Och oljefyndigheterna ligger i en känslig naturmiljö i norra Alaska.

Men inrikesminister Deb Haaland försvarade godkännandet häromdagen med att president Joe Bidens regering kapat antalet tillåtna borrplattformar med 40 procent, jämfört med den ansökan oljejätten Conoco Phillips lämnat in. Och delstatspolitiker är överlag entusiastiska, eftersom ny oljeexploatering sätter fart på den ekonomin.

Känsligt ekosystem

Men forskare och miljövänner är förvånade och upprörda över att Biden-regeringen, som sagt sig vilja ta krafttag mot klimatförändringar, fortsätter satsa på fossila bränslen.

– Den tid kommer då vi måste lämna olja och gas och kol i marken. Och som jag ser det är den tidpunkten nu – särskilt i ett känsligt ekosystem som Arktis, säger klimatforskaren Rob Jackson vid Stanford University till nyhetsbyrån AP.

Och knappt hann bläcket torka på Bidens godkännande förrän sex organisationer, däribland Alaska Wilderness League och Sierra Club, i domstol i Alaska krävde att Willow stoppas. I sin begäran understryker miljögrupperna att området hyser massor av vilda djur som grizzly- och isbjörnar, stora mängder fåglar – och även renhjordar som är viktiga för lokalbefolkningens försörjning.

Bryter mot lagar

De noterar hoppfullt att domstolarna tidigare har hållit med om liknande invändningar.

”Godkännandet denna månad bryter i mycket mot samma lagar som godkännandet 2020, under president Trumps tid, gjorde”, skriver organisationen Trustees for Alaska i en kommuniké. ”Distriktsdomstolen rev upp de godkännandena 2021”.

Och fler juridiska turer kan komma. Enligt AP planerar även Earthjustice, en organisation som samlar jurister just för rättsprocesser i miljö- och klimatfrågor, en stämningsansökan.

– Denna regering har lovat att hålla i en historisk övergång till ren energi. Men handling väger tyngre än ord, säger George Torgun, advokat vid Earthjustice, till nyhetsbyrån.

Läs även:

Ja till oljesatsning i Alaska – en miljon protestbrev
Biden-ja till kritiserad oljesatsning i Alaska
Stor klimatseger i USA:s senat: ”En enorm möjlighet”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV