Zoom

Stor klimatseger i USA:s senat: ”En enorm möjlighet”

Efter flera motgångar ser Joe Biden nu ut att få igenom flera utlovade – om än bantade – satsningar för att minska utsläppen av växthusgaser.

Med en knapp majoritet har en historisk satsning för att tackla klimatförändringarna röstats igenom i USA:s senat. Även om paketet även öppnar för ny gas- och oljeutvinning, firas det som en stor seger bland demokrater i USA.
– Det innebär en enorm möjlighet, säger forskaren Marcus Carson till Syre.

Det kan tyckas paradoxalt att vad som pekats ut som en av de mest betydelsefulla omröstningarna i kampen mot klimatförändringarna i USA, förutom stora klimatsatsningar väntas innebära grönt ljus för ny olje- och gasutvinning i Alaska och Mexikanska golfen. En eftergift till senatorn och demokraten Joe Manchin från West Virginia, som länge blockerat de klimatsatsningar som aviserats med hänvisning till att det skulle bli för dyrt – samtidigt som hans kritiker beskyllt honom för att springa oljeindustrins ärenden.

Men även om notan för klimatsatsningarna till sist ser ut att landa på 369 miljarder dollar de kommande tio åren – vilket är bra mycket mindre än ursprungsförslaget på 550 miljarder dollar – spås det få avgörande betydelse för att öka andelen förnybar energi i USA:s elnät. Men också för att få fler att köpa fossilfria fordon, minska utsläppen från industrin och få bostadsägare att skrota sina oljepannor, satsningar som främst kommer att ske genom skattelättnader och bidrag.

– Till de tiotals miljoner unga amerikaner som spenderat år av manifesterande och kampanjande för att kräva att senaten agerar mot klimatförändringarna, det här är till er, sa Chuck Schumer, demokraternas majoritetsledare i senaten i samband med att förslaget gick igenom.

"Se på människorna i Grekland"

Att satsningarna som nu fått grönt ljus av senaten kan få avgörande betydelse för USA:s utsläpp av växthusgaser stöds av forskare vid universitetet Princeton, som granskat det nedbantade förslaget. Även om det inte räcker hela vägen till USA:s klimatmål för 2030 – att halvera utsläppen jämfört med 2005 – så tar det landet en bra bit på vägen. 41 procent av utsläppen kan räknas bort 2030, om det faller väl ut.

Marcus Carson, forskare vid Stockholm environment institute hör till de som är optimistiska om att USA nu kommer att nå hela vägen. Delvis genom att satsningarna kan förstärkas med tiden – men också genom att hela samhället nu sporras att axla ett större ansvar för omställningen.

– Vi orsakar alla utsläppen av växthusgaser och det sker inte bara genom vår elförbrukning, utan hur vi rör oss, vad vi äter, köper och hur vi väljer att spendera vår fritid. Antingen ser vi själva till att omställningen sker – eller så kommer naturen att tvinga oss. Se på människorna i Grekland som tvingades springa ut i havet för att rädda sig från lågorna, säger han.

USA är världens största ekonomi och även fossilfri energi kan användas för att producera varor med hög miljöpåverkan, som i sig kan förvärra klimatkrisen. Men Marcus Carson menar att reformpaketet nu har lagt upp bollen för civilsamhället att göra kopplingen mellan de två tätt sammanvävda kriserna: vår snabba förlust av natur och klimatförändringarna.

– Tänk på förändring som ett schackbräde, varje drag förändrar förutsättningarna för nästa omgång av drag och det här är ett väldigt betydelsefullt drag. Jag tror att det är ett tillfälle att snabbt göra nästa drag för att få igenom de förändringar som krävs, och det snabbt.

Satsningarna svåra att upphäva

Att senaten nu gett grönt ljus för satsningarna väntas följas av ett godkännande i kongressen. Detta kommer att ge president Joe Biden möjlighet att förvandla klimatsatsningarna till lag, vilket innebär att de inte kan upphävas i en handvändning även om demokraterna skulle förlora Vita huset vid valet 2024. Även de fördelar som kommer med att ställa om från fossilt till förnybart – så som ökad energisäkerhet och mindre föroreningar, kan visa sig bli en garant för satsningarna långsiktighet, tror Marcus Carson.

– Ta vårdreformen Obamacare (som drevs igenom av Barack Obama reds anm.) som exempel, den innebar en betydande förbättring för många människor, så även om den var kontroversiell när det klubbades igenom misslyckades Trump med att dra tillbaka den. Med fler översvämningar och bränder så kommer vår motivation att accelerera omställningen också att öka.

Läs en sammanfattning av överenskommelsen med Joe Manchin här.

Klimatpaketet i korthet

Miljösatsningarna, med sin kostnad på mer än 370 miljarder dollar, är den stora delen i reformpaketet, som ska hjälpa till att driva på utsläppsminskningen inom framför allt el- och transportsektorn genom skattelättnader för vindsnurror, solpaneler, batterier och elfordon. Det är den största federala investeringen som gjorts i USA på ren energi.

Enligt Princetons beräkningsverktyg Repeat kan det vid årtiondets slut innebära en miljard ton mindre koldioxidutsläpp per år.

4 miljarder dollar viks för att bekämpa torkan som slagit mot delar av västra USA, bland annat åtgärder i Coloradoflodens avrinningsområde, som förser nästan 40 miljoner amerikaner med dricksvatten.

Källa: TT