En rad aktiviteter, demonstrationer och evenemang väntar EU:s skogsansvariga när de anländer till Skellefteå de närmaste dagarna. Det är dit regeringen har bjudit in dem för ett stort skogsmöte under EU-ordförandeskapets flagga.
– Syftet är att visa skogsdirektörerna att den bild som regeringen lyfter fram om svensk skogsbruk inte är sann, säger Carl Schlyter, kampanjledare på Greenpeace.
Det brusar på linjen när Syre når Carl Schlyter ute på vift i skogarna utanför Skellefteå. Han är ute och rekar platser att visa upp när Greenpeace och ett antal andra organisationer anordnar en alternativ ”skogssafari” för EU:s skogsdirektörer.
– Jag står just nu ute på ett kalhygge och vi har redan sett hur markägaren har glömt att spara kanter mot vägen, vilket är ett artskyddsbrott och ett brott mot reglerna, säger han upprymt.
Med ut i skogen hoppas han att några av de skogsansvariga tjänstemännen och direktörerna vågar komma på onsdag.
– Vi försöker hitta tre olika platser som kan vara representativa för svenskt skogsbruk som det ser ut idag. Det är ett litet kalhygge på runt sex hektar, ett område med stora naturvärden som är avverkningsanmält och ett stort norrländskt kalhygge, som i stort sett inte existerar i övriga Europa, säger han.
Stort skogsmöte
Bakgrund till aktionerna är det möte som ordförandelandet i EU brukar anordna varje år för medlemsstaternas högsta tjänstemän inom skogsfrågor. Mötet är till för att diskutera olika skogsrelaterade frågor och visa upp svenskt skogsbruk. Ett antal officiella studiebesök är inplanerade i områdena runt Skellefteå. Regeringen hoppas kunna visa upp hur hållbart skogsbruk fungerar i praktiken, samt att främja förnybara lösningar som bygger på skogsråvaror.
– Regeringen försöker grönmåla skogsbruket. Allt prat om avancerade produkter från skogsbruket och råvaror till att bygga hus stämmer inte. Det mesta går fortfarande till massatillverkningen, vilket förstör viktiga naturvärden och frigör koldioxid, säger Carl Schlyter.
Förutom det officiella programmet som regeringen organiserar planerar flera organisationer att genomföra olika demonstrationer, kulturella evenemang och sång och jojk. Medverkande är bland annat Naturskyddsföreningen, Skydda skogen, Greenpeace, Skogsnätverket Mycel, Fridays for future, Amnesty Sápmi. Aktiviteterna är dels för allmänheten men också direkt riktade mot EU:s skogsdirektörer.
– Samtidigt som man bröstar sig för att stå för mänskliga rättigheter för minoriteter runt om i världen så beter vi oss som värsta sortens kolonisatörer här uppe i norr mot samerna, som har drabbats hårt av skogsbruket, säger Carl Schlyter.
Lokala föreningar protesterar
Flera lokala organisationer är också på plats. I ett pressmeddelande skriver Extinction rebellion Skellefteå: “Vi är här för att tala klarspråk till EU om vad som pågår i svenska skogar. Vi vill att Sverige agerar NU för att stoppa kalhyggesbruk och monokultur. Regeringen måste handla omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska Sveriges klimatutsläpp till netto-noll år 2025”.
Carl Schlyter var EU-parlamentariker för Miljöpartiet mellan 2004 och 2014 och menar att den bild som Sverige har av sig självt inom miljö- och klimatfrågor inte stämmer överens med de reaktioner han själv mött i Bryssel.
– Sverige har agerat bromskloss och medvetet kastat grus i maskineriet trots rollen som ordförandeland för EU. Det handlar om att försena förhandlingar, inte ta upp förslag i tid och lägga fram kompromissförslag som gynnar skogsindustrin.
Röstade emot
Så sent som i mars röstade regeringen att inte stödja trepartsöverenskommelsen om förslag till ny LULUCF-förordning, som står för “Land use, land use change and forestry” och är en förordning som styr utsläpp och upptag av koldioxid kopplade till skog och mark.
Motiveringen var förordningens utformning riskerade att slå mot svenskt skogsbruk och därigenom mot den gröna omställningen.
– Det svenska skogsbruket är centralt för svenskt klimatarbete. Regeringen prioriterar därför i EU-arbetet att det svenska skogsbruket inte begränsas utan fullt ut kan bidra till att uppnå klimatmålen, samt till jobb och tillväxt i hela landet, sade landsbygdsminister Peter Kullgren (Kd), i ett pressmeddelande på regeringens hemsida.
Vad hoppas ni uppnå med era aktioner nu under skogsmötet?
– Hela syftet är att informera skogsdirektörerna att bilden som regeringen och skogsbolagen vill visa upp inte stämmer. Det är viktigt att de inte tar den grönmålningen med sig hem till sina länder, och ännu viktigare att de inte blir inspirerade av hur vi sköter skogsbruket och sprider det vidare, säger Carl Schlyter.
Här finns programmet som regeringen i egenskap av ordförandeland anordnar.
Här finns programmet som Greenpeace och de andra organisationerna anordnar under skogsmötet 15-17 maj 2023.
Läs mer:
Kritik mot Sveriges nej till kolinlagring i skog