Radar · Miljö

Australiens regering ger ett första ja till ny kolgruva

Arkivbild från en av Australiens många kolgruvor, här i Hunter Valley i New South Wales.

Australiens miljöminister har gett grönt ljus för en ny kolgruva – det första godkännandet av sitt slag sedan regeringen kom till makten i maj förra året, delvis genom att utlova en bättre klimatpolitik.

I fredags meddelade Australiens miljöminister Tanya Plibersek att de kommer att godkänna öppnandet av en ny kolgruva i landet: projektet Isaac River i Queensland, där man kommer att bryta kol för tillverkning av stål.

Premiärminister Anthony Albaneses regering vann valet i maj förra året delvis genom att utlova en bättre klimatpolitik än vad den tidigare högerkoalitionen gjort. Analytiker menade att Australien ”röstat för klimatet”.

Efter fredagens meddelande är domen därför hård från många håll.

Miljöorganisationen Australian Conservation Foundation menar att beslutet är att ignorera vetenskapen.

– Världens klimatforskare har alla varit kristallklara i flera år att vi omedelbart måste sluta gräva upp och elda kol om vi vill ha ett säkert klimat, säger medlemen Gavan McFadzean till AFP.

"Mer än tillräckligt för att koka planeten"

– Varhelst i världen som vårt kol och vår gas förbränns, så gör det klimatskadorna i Australien värre. Fler översvämningar, längre värmeböljor, värre skogsbränder, fortsatte han.

Regeringen å sin sida menar att man ändå gör ett miljömässigt bra jobb:

– Sedan valet har vi fördubblat godkännanden för förnybar energi till rekordhöga nivåer. Regeringen kommer att fortsätta att överväga varje projekt från fall till fall, i enlighet med lagen, sa en talesperson för miljöminister Tanya Plibersek.

Något uttalat löfte om att stoppa Australiens många kolgruvor har Labor-partiet aldrig gjort. Och på miljöminister Pliberseks bord väntar fortfarande 11 nya kolgruveprojekt på ett avgörande, enligt The Guardian.

Rod Campbell, forskningschef vid Australia Institute, säger till tidningen att även om kolkraftverket i fråga är förhållandevis litet så hör det inte till saken:

– Fossilt kol behöver stanna i marken. Vi har redan mer än tillräckligt med kolgruvor godkända för att koka planeten, inklusive kokskolgruvor som kan fortsätta verka in i nästa århundrade.

Läs mer: 

“Australien röstade för klimatet”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV