Radar · Miljö

Greenpeace: Naturvårdsverket missar hälften av Sveriges utsläpp

Värtaverket producerar värme och el baserat på fast biobränsle.

Naturvårdsverkets siffror över Sveriges utsläpp av koldioxid speglar inte verkligheten, eftersom utsläpp från biobränslen utelämnas. Det menar Greenpeace som efterlyser andra sätt att kommunicera miljömålen på.

I dag presenterade Naturvårdsverket preliminära siffror för Sveriges koldioxidutsläpp 2022, som enligt myndigheten har minskat med fem procent. Miljöorganisationen Greenpeace anser dock att siffrorna är missvisande eftersom de inte räknar med utsläpp från biobränslen.

– Halva Sveriges utsläpp kommuniceras inte. Att inte kommunicera utsläppen från biobränslen från skorstenar och avgasrör gör att vi tror att vi kan fortsätta flyga, köra och konsumera som vanligt, bara vi byter bränsle, säger Markus Mattisson, biträdande Sverigechef på Greenpeace, i ett pressutskick.

Samhällets utsläpp måste ses som en helhet och mål sättas i absoluta tal, tycker Greenpeace.

– Alltså räkna utsläpp som utsläpp, inte netto mål där vi räknar av utsläppen innan de sker. Allt vi förbränner hamnar i atmosfären och bidrar till klimatförändringar och den globala uppvärmningen. Himlen är redan full och den gör ingen skillnad på koldioxidens ursprung, säger Markus Mattisson.

Läs mer:

Därför minskar Sveriges utsläpp – men uppgång väntas

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV