Radar · Djurrätt

Djurens rätt startar systerförening i Ukraina

Många av djuren i Ukraina behöver akut hjälp och behovet kan förändras på ett ögonblick Lilja Kvitka bor i Charkiv tillsammans med sin hund och följer kriget på nära håll.

Djurens rätt har startat en ukrainsk motsvarighet, som går under namnet Project 1882. Tanken är att de direkta hjälpinsatserna som görs nu under kriget på längre sikt även ska kompletteras med mer strategiskt arbete mot de ukrainska djurfabrikerna.

– Som en av världens ledande djurrättsorganisationer, så har Djurens rätt ett särskilt ansvar att bidra till förändring för de djur som far mest illa. Djuren i Ukraina behöver hjälp, både i dag och i morgon och vårt engagemang är långsiktigt vilket har lett fram till att vi stöttar bildandet av en ny ukrainsk organisation, säger Benny Andersson, generalsekreterare för Djurens rätt i ett pressmeddelande.

Ukraina är ett av de länder som har flest djurfabriker i Europa och djurskyddsfrågor var redan innan Rysslands invasion av landet lågt prioriterade. Namnet på den nya systerorganisationen i Ukraina anknyter till Djurens rätt, som startade 1882.

Bygger för framtiden

Alltsedan invasionen har Djurens rätt arbetat aktivt med att hjälpa drabbade djur i Ukraina. I och med bildandet av Projekt 1882 formaliseras arbetet. Inom överskådlig framtid kommer Djurens rätt även fortsättningsvis att fortsätta arbetet med att stötta ukrainska volontärgrupper som arbetar för att hjälpa djuren som påverkas direkt av kriget.

De djurskyddsorganisationer som finns i Ukraina har av resursskäl haft verksamhet inriktad på vilda och hemlösa djurs hjälpbehov, även innan kriget. Djurens rätts målsättning är att bidra till förändring även för de miljontals djur som föds upp i landets djurfabriker, bland annat den halva miljard turbokycklingar som årligen föds upp i Ukraina.

Hanna Tereshko är verksamhetschef för den nystartade organisatonen Project 1882. Hon säger att man kommer att fortsätta det gemensamma arbetet med att bistå evakuering av djur från frontlinjen och kriget och är glad för samarbetet med Djurens rätt.

– Samtidigt kommer vi också att bygga för framtiden och skapa förutsättningar för ett mer djurvänligt Ukraina.

Läs mer: 

Djuren och deras beskyddare inväntar den ryska offensiven