Radar · Utrikes

Antirasistisk vänskapsmatch efter rasistskandalen i Spanien

Reaktionerna i Brasilien på rasismen som deras fotbollstjärna Vincius Jr fått utstå i Spanien har varit skarpa.

Brasiliens fotbollslandslag spelar en vänskapsmatch mot Spanien på Bernabeu i Madrid nästa år. Matchen är en del av en antirasistisk kampanj till stöd för Real Madrids anfallare, Vinicius Jr, som blev utsatt för rasism på en La liga-match i Valencia.

Representanter från de brasilianska och spanska fotbollsförbunden har träffats för att lansera en gemensam satsning för att bekämpa rasism. Det brasilianska fotbollsförbundet CBF har också lanserat en nationell kampanj mot rasism i den brasilianska ligan, rapporterar Reuters.

– Det är viktigt att förstå att fotbollsförbunden behöver tillämpa hårdare straff för rasism, sa CBF:s ordförande Ednaldo Rodrigues på en presskonferens.

– Böter räcker inte. Klubbarna behöver också ställas till svars. Vi behöver leda en kampanj över hela världen för att bekämpa detta virus som skämmer ut alla inom fotbollen, fortsatte han.

Hårdare sanktioner

Det brasilianska fotbollsförbundet har antagit hårdare sanktioner för händelser kopplade till rasism; klubbar kan få poängavdrag, läktare kan stängas och klubbmedlemmar kan stängas av på livstid.

CBF diskuterar grundligt detaljerna kring vänskapsmatcherna mot Spanien med Vinicius Jr, för att säkerställa att han är bekväm med matcherna. Real Madrids yttermittfältare stödjer idén, enligt Reuters källor.

Det var i var i maj som Real Madrids brasilianska stjärna Vinícius Jr fick rasistiska glåpord kastade efter sig från läktaren, under matchen mot Valencia i Spaniens högsta division La liga. Flera personer har gripits misstänkta för hatbrott och Spaniens fotbollsförbund (RFEF) har lanserat en anti-rasismkampanj, samt begärt att få utökade befogenheter att införa sanktioner för att komma åt rasism.

Läs mer:

Läktarrasismen i Spanien kan kosta miljarder

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV