Radar · Utrikes

Läktarrasismen i Spanien kan kosta miljarder

 En demonstrant håller upp ett plakat på fotbollsstjärnan Vinicius Jr utanför det spanska konsulatet i Sao Paulo med budskapet "stoppa rasismen".

Det spanska fotbollsförbundet och landets rättsväsende kritiseras för att inte ta rasismen inom fotbollen på allvar, efter att Real Madrids brasilianska stjärna Vinícius Jr utsattes för rasism från läktaren under bortamatchen mot Valencia i söndags. Det var den tionde rasistiska händelsen som drabbat Vinícius Jr under en match sedan 2021. La liga har gått i krisläge och flera har gripits av polis, men de kraftiga reaktionerna har dröjt.

Det var i söndags som Real Madrids brasilianska stjärna Vinícius Jr fick rasistiska glåpord kastade efter sig från läktaren, under matchen mot Valencia i Spaniens högsta division La Liga. Sju personer greps bara under tisdagen för hatbrott i samband med matchen och Spaniens fotbollsförbund (RFEF) har lanserat en anti-rasismkampanj, samt begärt att få utökade befogenheter att införa sanktioner för att komma åt rasism.

La Liga menar att de inte har befogenhet att utdela straff mot klubbar eller fans. Istället måste utredningar lämnas över till lokala åklagare, rapporterar CNN.

Anledningen att så lite hänt för att bekämpa rasism inom fotbollen, och att det dröjt så länge innan samhälle och fotbollsförbund agerat, får en cynisk förklaring av den tidigare chefen för globala sponsringar på Visa och Coca-Cola, Ricardo Fort, som CNN har varit i kontakt med – miljarder dollar kan stå på spel.

Rasismen kan bli dyr

Vinícius Jr, en av världens mest kända fotbollsspelare, har ifrågasatt sin egen framtid i Spanien. Rasismen på de spanska fotbollsläktarna kan även försvåra för Spanien, som tillsammans med Marocko, Portugal och Ukraina ansökt om att bli värdland för VM 2030, en deal värd miljarder för spansk fotboll.

Ricardo Fort säger även till CNN att varumärken som har sponsoravtal med La liga kan börja ompröva sina avtal.

– De har förmodligen ett uttalande redo om de känner att de måste göra det, men de håller troligtvis tillbaka det och vill skicka ut det bara om det är mycket, mycket nödvändigt. Alla försöker undvika att engagera sig i diskussionen, att inte associeras med problemet, säger Fort och fortsätter i intervjun med CNN:

– Bakom kulisserna ringer de också de personer de måste hantera sina relationer med vid La Liga. De ber om uppdateringar och försöker ta reda på vad deras plan är. En del chefer kanske frågar sina marknadsföringsteam om detta är något som är hållbart och om de ska fortsätta att associeras med La Liga.

Liknas vid korruptionsskandalen 2015

Fort liknar den nuvarande situationen i Spanien med korruptionsskandalen i FIFA 2015, då flera högt uppsatta personer i FIFA greps för bland annat korruption.

Fort uppskattar att sponsoravtalen som La Liga har kan vara värda mellan 5 och 10 miljoner dollar per säsong; en ”betydande” summa, säger han, men inte med en ”meningsfull” ekonomisk inverkan, med tanke på La Ligas totala intäkter.

Enligt Reuters beräknar La liga att värdet på ligan kommer att öka från 26 miljarder dollar till nästan 38 miljarder dollar inom sju till tio år.

”Vad som verkligen kan skada La Liga är dock den fortsatta påverkan på dess rykte, vilket skulle förvärras av sponsorer som avbryter sina avtal med ligan”, anser Fort.

Diplomatiska konsekvenser

Rasistskandalen i Valencia har fått diplomatiska följder. Brasiliens president, Luiz Inacio Lula da Silva, har involverats och Brasiliens minister för etnisk jämlikhet, Anielle Franco, sa på måndagen att hon  ringt till den spanska allmänna åklagarens kontor och Spaniens vice premiärminister och krävt utredningar.

Brasiliens justitieminister, Flávio Dino, tweetade om möjligheten att tillämpa Brasiliens lagar i Spanien ifall spanska myndigheter inte kan skydda Vinícius.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk, säger att händelsen ”är en påminnelse om rasismens utbredning inom sporten”.

”Jag uppmanar dem som organiserar sportevenemang att ha strategier på plats för att förebygga och motverka rasism”, fortsatte han, rapporterar CNN.

Läs mer:

Fotbollsmatch återigen avbruten efter homofobiska ramsor

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV