Zoom

Tegmark lovade miljoner till pronazistisk stiftelse

Professor Max Tegmark tilldelades 2019 Kungliga ingenjörvetenskapsakademiens guldmedalj.

Den amerikanska techorganisationen Future of life institute lovade miljonbelopp till den pronazistiska sajten Nya Dagbladet. Löftet undertecknades av den kända professorn Max Tegmark. Organisationen meddelar till Expo som är bakom avslöjandet att inga utbetalningar kommer att ske.

– Ni får inte ställa några frågor alls. Ni kan dra åt helvete, säger Markus Andersson, chefredaktör och ansvarig utgivare på den konspirationsteoretiska och pronazistiska sajten Nya Dagbladet till Expo när han får frågan om miljonlöftet från Future of life institute.

Även från Future of life institute har Expo haft svårt att få svar kring hur de kommer sig att en svensk högerextrem organisation fått löfte om pengar, ämnade att starta upp deras stiftelse.

Syre har tidigare rapporterat om den konspirationsteoretiska och högerextrema sajten Nya Dagbladet. Nya Dagbladet grundades 2012. Sedan 2013 har sajten drivits av den tidigare nationaldemokraten Markus Andersson, som är chefredaktör och ansvarig utgivare. Sajten har sedan starten präglats öppen antisemitism, konspirationism, rasideologi och pronazism.

Räddas av miljonlöfte från techorganisation

Expo rapporterar att Nya Dagbladet under hösten var i startgroparna för att starta en stiftelse för att främja ”oberoende journalistik”. Stiftelsen Nya Dagbladets verksamhet hade ett konstituerande möte i augusti 2022 och till styrelsen valdes Nya Dagbladets redaktionsledning. Men att registrera stiftelsen stötte på patrull hos länstyrelsen som hade synpunkter på att för lite kapital avsatts i stiftelsen.

Räddningen för Nya Dagbladet kommer från ett löfte om cirka 1 miljon kronor eller 100 000 dollar från den amerikanska organisationen Future of life institute. Löftet är undertecknat av Max Tegmark, som tillsammans med medgrundaren av Skype, Jaan Tallinn grundade organisationen 2014, rapporterar Expo.

Med Future of life institutes utlovade bidrag som säkerhet beviljar länsstyrelsen Nya Dagbladets ansökan i oktober 2022.

40 miljoner kronor från Musk

Future of life institute är en ickevinstdrivande organisation med säte i Boston och som arbetar för att minska riskerna med AI. Arbetet sker genom rådgivning och genom upplysningsarbete. De har agerat rådgivare för bland annat FN och EU. Externa rådgivare i Future of life institute är techmiljadären Elon Musk och skådespelaren Morgan Freeman. Elon Musks stiftelse Musk foundation gav ett bidrag till Future of life institute på fyra miljoner dollar förra året, rapporterar Expo som hänvisar till tidningen Fortune.

En del av Future of life institute verksamhet är att donera till organisationer och personer som arbetar med samma frågor som Future of life institute. Max Tegmark ingår, som en av tre, i den grupp som arbetar med bidragsstöd.

Max Tegmark är professor i fysik vid MIT, Massachusetts Institute of technology i USA. 2020 utnämndes han till årets Svensk i världen. Tegmark är även ledamot i Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin.

Locket på

När Expo når Max Tegmark för att fråga varför han för Future of life institutes räkning skrivit på en avsiktsförklaring om att stödja Nya Dagbladets stiftelse med 100 000 dollar förnekar Tegmark först all kännedom.

”Varifrån har du fått dessa inkorrekta uppgifter om Future of life institute. Vi har inte beviljat stöd till någon person eller organisation i Skandinavien”, svarar Max Tegmark Expo.

När Expo skickar avsiktsförklaringen som Nya Dagbladet använde som underlag till länstyrelsen slutar Tegmark att svara på Expos frågor.

I stället får Expo efter flera månader svar av styrelseledamoten Anthony Aguirre, som konstaterar att Future of life institute inte betalat ut några pengar.

”Jag kan bekräfta att FLI inte har betalat några pengar till den organisation du nämner och inte planerar att göra det. Vänligen ställ eventuella ytterligare frågor till Max.”

Mejlet följs upp av ett uttalande från en advokatfirma som även den konstaterar att inga pengar betalats ut, men lägger till att inga pengar heller är tänkta att betalas ut.

Tegmarks bror på Nya Dagbladet

Där tar kommunikationen slut för Expos del som inte får fler svar från Future of life institute. Hur det gick till när en svensk högerextrem organisation fick ett löfte om pengar från en amerikansk techorganisation är fortfarande höljt i dunkel. Den kopplingen som finns mellan Future of life institute och Nya Dagbladet är Max Tegmark och journalisten Per Shapiro. Tegmarks bror, rapporterar Expo.

Per Shapiro har de senaste åren varit återkommande skribent på Nya Dagbladet. Tegmark har även själv medverkat på Shapiros konspirationsteoretiska podd Folkets radio, som även publiceras på Nya Dagbladet.

Varken Per Shapiro eller Nya Dagbladet vill ge några kommentarer kring hur de lyckades få ett miljonlöfte, med den svenska forskaren Max Tegmarks underskrift, från Future of life institute.