Radar · Fred

Två ryska dissidenter fria – men allt fler fängslas

En glad Boris Kagarlitskij medverkar på knaggligt internet i en sändning från den egna nyhetsportalen Rabkor.

Sociologen och krigsmotståndaren Boris Kagarlitskij släpptes oväntat från häktet i veckan, och även aktivisten Lev Skoryakin är numera en fri man. Men allt fler oliktänkande förföljs och fängslas i Ryssland, och majoriteten har inte samma tur som de mer uppmärksammade fallen.

I veckan har två ryska dissidenter som suttit häktade försatts på fri fot. Det handlar om sociologen och redaktören Boris Kagarlitskij, som slipper fängelse men döms till en form av näringsförbud och böter, samt aktivisten Lev Skoryakin, som blir fri utan påföljd.

Boris Kagarlitskij hamnade i internationellt rampljus när han arresterades i somras, och en omfattande kampanj har genomförts för hans frisläppande. Kagarlitskij driver medieplattformen Rabkor där denne 2022 hade talat om sprängningen av Krimbron på ett sätt som misshagade Kreml. Han anklagades för att ”rättfärdiga terrorism”, och blev i likhet med de flesta oppositionella stämplad som ”hemlig agent”. Åklagaren yrkade på fem och ett halvt års fängelse och böter på motsvarande ungefär 70 000 kronor.

”Mirakel”

På tisdagen stod det klart att Boris Kagarlitskij slipper fängelse, men måste betala böterna och han får inte vara verksam inom media under de närmaste två åren. Den överraskande domen är enligt honom själv resultatet av att han är mer känd än andra som anklagas för liknande saker.

– Tyvärr, om detta händer i en liten stad, i en lokal domstol, med lokala poliser, då kommer ditt öde att bli mycket värre eftersom ingen får höra om fallet, sa han till Telegramkanalen SOTA.

Stödkampanjen för Kagarlitskij skriver i sin Telegramkanal att domen är ”utan motstycke”, och att ”[m]irakel sker även i de mörkaste tider av politisk förföljelse”.

Värre än i Sovjet

Också vänsteraktivisten och anarkisten Lev Skoryakin har fått glädjande besked. Han fängslades först i december 2021 efter en demonstration, men släpptes sedan på villkoret att han lämnade landet. Han emigrerade till Kirgistan men i november 2023 tvångsfördes Skoryakin tillbaka till Ryssland och ställdes åter inför rätta. Åklagaren yrkade på ett femårigt fängelsestraff och 500 000 rubel i böter (drygt 57 000 kronor), men domstolen beslutade på onsdagen att Skoryakin skulle släppas och att han inte heller behövde betala böterna.

Antalet politiska fångar i Ryssland blir allt fler; enligt OVD-info, ett oberoende ryskt mediaprojekt för mänskliga rättigheter, sitter 1 010 personer i fängelse för politiskt motiverade brottmål, rapporterade Moscow Times i slutet av november. Det sägs vara fler än antalet politiska fångar var under den sena Sovjettiden. De flesta genomlider sitt öde bortom den mediala radarn, medan andra, som Boris Kagarlitskij och oppositionsledaren Alexej Navalnyj, får världens uppmärksamhet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV