Radar · Integritet

Adlibris kritiseras efter Hitlerhyllning – Amazon.se återförsäljare åt nazistförlag

I april kunde Syre avslöja att Amazon.

Adlibris kritiseras efter att boken Mein Kampf av Adolf Hitler marknadsförts på deras sajt med nazistiska hyllningar. Det är inte första gången Adlibris och andra e-handelsjättar sålt nazistisk litteratur. Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, beskriver Adlibris agerande som djupt bekymmersamt och oansvarigt. Syre kan även visa att Amazon.se agerar återförsäljare åt ett nazistiskt förlag, trots tidigare avslöjanden.

Den ökända boken Adolf Hitlers Mein kampf har närmast en religiös status inom nazismen och har tryckts och saluförts av en rad nazistiska organisationer. Bland dessa Midgård records, som sedan 1990-talet har varit en central hubb i att tillhandahålla och producera vit makt-musik, litteratur och propaganda. Flera personer kopplade till bolaget har dömts för hets mot folkgrupp för produkter på deras hemsida. Bland annat har det rört sig om hakkors och bilder på skivomslag.

Nyligen uppmärksammades att Midgård records använder nordens största nätbokhandel Adlibris som plattform för att sälja sin litteratur. Midgård records har inte bara kunnat sälja sin böcker hos Adlibris, utan har även stått för själva beskrivningen av sin litteratur. Adolf Hitler presenterades som ”en av de absolut starkast lysande stjärnor den vita rasen åstadkommit” på Adlibris hemsida.

I ett svar till Aftonbladet skriver Adlibris att de har ett automatiserat system och inte förhandsgranskar vilka böcker som Adlibris tillhandahåller. Företaget förlitar sig även på att deras kunder ska flagga olämpligt innehåll.

”All information om boken importeras från förlag eller distributör och dyker automatiskt upp på Adlibris. Vi har därför inte möjlighet att förhandsgranska hela sortimentet eller dess tillhörande information, men vi kan välja att plocka bort en boktitel eller produkt om starka skäl finns”, skriver pressansvarige Karin Lindebo i ett mejl till Aftonbladet.

Adlibris har de senaste tjugo åren uppmärksammats och kritiserats för att låta vit makt-organisationer använda dem som plattform. Varje gång har Adlibris hänvisat till sitt ”automatiserade system”.

"Nog med ursäkter"

Nu ryter den antirasistiska organisationen Svenska kommittén mot antisemitism till:

”Nog med ursäkter Adlibris, att sälja hatpropaganda är ett val ni gjort”, skriver Mathan Shastin Ravid, SKMA:s kanslichef.

”Mein Kampf är ett exempel på böcker som motiverat och lett till förföljelse och folkmord historiskt och som än idag inspirerar och leder till våld och terror mot judar och andra minoriteter. Att som Adlibris gjort erbjuda sådan litteratur med marknadsföringstexter som är ren nazistisk propaganda är högst oansvarigt, och farligt. Att Nordens största bokhandel samarbetat med högerextrema förlag och hjälpt dem att sprida sin propaganda, därtill utan kritiska kommentarer till de hatskrifter man tillhandahåller, är djupt bekymmersamt och ansvarslöst.”

Ravid skriver vidare att det är bra att Adlibris meddelat att de inte längre kommer tillhandahålla Midgård records produkter. Han köper samtidigt inte Adlibris förklaring om att de inte förhandsgranskar vad de säljer.

”Det finns inget som säger att det måste vara på det här viset, det är ett aktivt val från Adlibris att ha de rutiner som man har. Självfallet är det möjligt för Adlibris att agera annorlunda, och i högre utsträckning granska vad det är för litteratur som de själva erbjuder och var den kommer ifrån. (…) Det handlar om att stora bokhandlare måste börja lägga ordentliga resurser på granskning och urval och prioritera det, något man från Adlibris sida hittills inte tycks ha sett som tillräckligt viktigt eller lönsamt.”

Amazon.se fortsätter agera nazistisk återförsäljare

Adlibris är inte heller den enda näthandelsjätten som vit makt-organisationer använt som försäljningsplattform. I april avslöjade Syre att det nazistiska förlaget Logik, idag knutet till vit makt-föreningen Det fria Sverige, säljer litteratur på svenska Amazon. Även Amazon.se slog ifrån sig ansvar och hänvisade till sina kunder:

”Vi har riktlinjer som dikterar vilka böcker som kan säljas hos oss, och om det flaggas oro kring någon bok så undersöker vi detta så snabbt vi kan. Vi lyssnar alltid på den feedback vi får och lägger stora mängder tid och resurser på att säkerställa att våra riktlinjer efterlevs. De titlar som vi har uppmärksammats på har nu blivit bortplockade från vår butik.”, skrev Amazons pressansvarige Lukasz Lindell till Syre.

Efter Syres artikel plockade Amazon.se bort några enstaka titlar. I skrivande stund agerar dock Amazon.se fortfarande återförsäljare åt det nazistiska bokförlaget Logik och säljer såväl rasideologiska böcker som ”Ras, och evolution och beteende”, historieförvanskande böcker, som ”Vilka började andra världskriget”, samt flera nazistiska ledares rasideologiska och antisemitiska manifest.

Läs mer:

Nazistlitteratur toppade Amazon.se

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV