Radar · Nyheter

Nazistlitteratur toppade Amazon.se

Nazistisk litteratur säljs på Amazon.

Det nazistiska bokförlaget Logik säljer litteratur på Amazon.se. Efter att Syre ställt frågor har nätjätten plockat bort enstaka titlar. Men en majoritet av böckerna går fortfarande att köpa. När Syre nådde Amazon var de fåordiga och hänvisade till sin policy. Tidigare har Logik plockats bort från bland annat Adlibris.

Logik grundades 2005 och varit nära kopplade till det nedlagda nazistpartiet Svenskarnas parti, som var en fortsättning på Nationalsocialistisk front. Idag är förlaget knutet till vit makt-föreningen Det fria Sverige som leds av tidigare profiler i Svenskarnas parti.

Rasistisk våldsromantik

Amazon har plockat bort dessa två titlar efter frågor från Syre
Amazon har plockat bort dessa två titlar efter frågor från Syre. Ett 50-tal titlar säljs fortfarande på Amazon.se genom Logik förlag.

Logik säljer svenska översättningar av våldsbejakande litteratur som The hunter och The Turner diaries av den avlidna amerikanska nazisten William Pierce, under pseudonymen Andrew Macdonald. The hunter sålde Logik förlag även på Amazon.se.

The Turner diaries har beskrivits som en manual i terror av FBI. The hunter handlar om en så kallad ensamvarg som inleder ett krig mot systemet och en jakt på ”blandraspar, judar och politiker”, rapporterar Expo som även skriver att svensk högerextrem litteratur inspirerats av Pierce.

Efter att Syre kontaktat Amazon.se meddelade näthandelsjätten att de plockat bort de två titlar som Syre frågat specifikt om. Förutom The hunter även den antisemitiska och rasideologiska boken Att förstå det judiska inflytandet.

50-tal titlar kvar

Syre har ställt flera frågor till Amazon.se över mejl. Bland annat hur de ser på att försäljning på Amazon.se bidrar till att finansiera vit makt-miljön. Amazons pressansvarige Lukasz Lindell meddelade först att de undersöker Syres uppgifter. Ett par dagar senare återkom Lindell med en kort kommentar:

”Vi har riktlinjer som dikterar vilka böcker som kan säljas hos oss, och om det flaggas oro kring någon bok så undersöker vi detta så snabbt vi kan. Vi lyssnar alltid på den feedback vi får och lägger stora mängder tid och resurser på att säkerställa att våra riktlinjer efterlevs. De titlar som vi har uppmärksammats på har nu blivit bortplockade från vår butik.”

Riktlinjerna som Lindell hänvisar till innehåller bland annat en klausul om att de inte tillåter innehåll ”som vi anser vara hatpropaganda”.

I skrivande stund säljer Logik fortfarande ett 50-tal titlar på Amazon.se. Bland dem Kämpa för nordisk frihet av den fanatiska amerikanska antisemiten och vit makt-ideologen David Duke som tidigare varit ledare i Ku klux klan.

Uppges ha toppat listorna

Den nazistiska författaren Henrik Jonasson firar att hans bok toppat Amazon
Den nazistiska författaren Henrik Jonasson firar att hans bok toppat Amazon.se.

Vissa av böckerna tycks ha sålt bra. Den nazistiska författaren Henrik Jonasson, som bland annat ligger bakom Neo-germanska partiet, kunde i mars fira att hans bok Neo-germania, utgiven av Logik, toppade Amazons boklista.

”Idag erövrar NGP topplistan, imorgon Sverige – total arisk seger”, skrev han på Twitter den 10 mars i år.

Tidigare har Expo uppmärksammat att Logik sålt litteratur på Adlibris. Adlibris stoppade förlaget från att sälja litteratur hos dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV