Radar · Fred

Styrkedemonstration när Nato-länder övar i Östersjön

Kustkorvetten HMS Nyköping som deltar i Nato-övningen Northern coasts i Östersjön.

Sedan 2007 har Nato och dess allierade genomfört den marina övningen Northern coasts i Östersjön. I år är dess fokus tydligt påverkat av Rysslands krig mot Ukraina och omfattningen är den största hittills.

Den marina militärövningen Northern coasts, Noco kallad, pågår just nu i Östersjön, primärt utanför Estlands och Lettlands kuster. Mellan den 9 och 22 september deltar 30 stridsfartyg och över 3000 soldater från 14 länder i övningen, vars schema bland annat innehåller sjöövervakning, kust- och luftförsvar, ytstrid och landstigningsoperationer ”i syfte att utveckla samarbete och interoperabilitet mellan de deltagande nationerna”, enligt Försvarsmakten.

Övningen har genomförts sedan 2007 och Sverige har deltagit vid alla tillfällen. Tyskland ansvarar för årets upplaga och leder och planerar övningen i samarbete med Estland och Lettland. Övriga deltagande länder är USA, Frankrike, Belgien, Italien, Finland, Danmark, Kanada, Litauen, Nederländerna och Polen. Årets Noco-övning är den mest omfattande hittills och enligt Nato fokuserar den för första gången på ”avancerad krigföring och det kollektiva försvaret av Nato-allierade”.

Styrkebesked till Ryssland

Det aktuella vattenterritoriet är ett av de mest trafikerade områdena i Östersjön och övningen har tidigare fokuserat på hur man ska vidta åtgärder mot smugglare och pirater, samt att delta i internationella uppdrag, skriver Die Zeit. I år ligger fokus alltså på alliansförsvar, och hur man kan hålla sjövägarna till de baltiska staterna fria i händelse av krig.

Enligt viceamiral och marininspektör Jan Christian Kaack är det normalt att Ryssland och Nato observerar varandras manövrar, och han förväntar sig  inga aggressiva drag från den ryska flottan. Nato valde medvetet ett havsområde som inte ligger direkt utanför den ryska enklaven Kaliningrad. Men Northern coasts-övningen, liksom övningen Baltops som ägde rum i början av sommaren, ska ändå förmedla ett tydligt budskap till Vladimir Putin.

– I slutändan hjälper båda övningarna oss att göra det klart att vi inte ger vika en tum. Och: Inte medan vi är på vakt, herr Putin, sa viceamiral Kaack till Die Zeit i juni.

Övningar trappas upp

På måndagen kunde Financial Times rapportera att en annan av Natos återkommande övningar, Steadfast defender, kommer att inledas nästa vår, med runt 50 fartyg och 41 000 soldater inblandade. Det gör den till den största övningen sedan kalla kriget. Övningen ska genomföras i Tyskland, Polen och Baltikum i februari och mars och är en del av en ny strategi där Nato genomför två stora övningar varje år istället för en.

Enligt Financial times har Nato-företrädare beskrivit övningarna som en viktig del i att visa Moskva att alliansen är beredd att slåss.

Läs mer:

Norden vill ha egen Natobas – experter varnar

Fredsrörelsens ilska mot militärövningen Aurora 23

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV