Radar · Arbetskritik

En död efter arbetsplatsolycka på LKAB

Delar av LKAB:s gruva i Kiruna.

En kvinna i 20-årsåldern har dött efter att ha blivit påkörd av en dumper vid LKAB:s gruva i Kiruna.

Kvinnan fördes till sjukhus men konstaterades sedan avliden, enligt polisen. Larmet kom in till SOS Alarm klockan 00.15 natten till måndagen, uppger NSD.

Enligt uppgift ska kvinnan ha varit på väg på rast när olyckan inträffade.

Ingen är delgiven misstanke om brott och polisen ska nu utreda hur olyckan gått till. NSD skriver att det inblandade fordonet ska undersökas närmare och förhör kommer att hållas.

Flest dödsfall i arbetet på 13 år

Hittills i år har 41 dödsfall rapporterats in till Arbetsmiljöverket. Om polisens undersökning visar att 20-åriga kvinnan dött i en arbetsplatsolycka är hon sannolikt den 42:a som dött i år på jobbet.

Läs även! 
• Flest dödsfall i arbetet på 13 år
• Få dödsolyckor på jobbet leder till påföljd

I augusti larmade Arbetsmiljöverket om att ”allt fler personer dör på jobbet i Sverige” – halvårsstatistiken visade på det högsta antalet dödsfall för perioden januari till och med juli sedan 2011.

– Vi har en arbetslivskriminalitet inom arbetslivet. Oseriösa företag som går in och lägger låga anbud, får jobben och sedan jobbar på ett sätt som är ibland rent livsfarligt, sa Per Nylén, avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket till Ekot, i augusti.

Enligt Arbetsmiljöverket beror dödsfallen ofta på bristfälliga eller saknade riskbedömningar – att arbetsgivarna saknar kunskap om att de måste finnas.

Så många har dött på jobbet i Sverige 2013–2022
Så många har dött på jobbet i Sverige 2013–2022. Grafik: Björn Hellström