Radar · Integritet

Norska polisen kritiseras för oklar roll i narkotikapolitik

Den norska polisens roll i en ideell narkotikapolisförening har granskats.

Polisen i Norge har under många år fått kritik för att ha en otydlig roll i förhållande till Norsk narkotikapolisförening, något som bland annat kan ha påverkat landets narkotikapolitik. En granskning har kommit fram till att otydligheten har skapat rättsosäkerhet.

På onsdagen presenterades granskningen av den rollsammanblandningen som poliser i Norge anklagats för när det gäller att påverka landets narkotikapolitik och debatt. Det handlar om pengaöverföringar från polismyndigheten till föreningen Norsk narkotikapolitiforening (NNPF), hur poliser uppträtt i media och om de medvetet suddat ut gränserna mellan myndighet och förening, rapporterar sajten Cannabis.se.

Norsk narkotikapolisförening är en ideell organisation som drivs på frivillig basis och har cirka 3 000 medlemmar från bland annat Polisen, Tullverket, Åklagarmyndigheten, Kriminalvården och Försvarsmakten, enligt föreningens hemsida. De erbjuder exempelvis utbildning i ämnen som droger, förebyggande, underrättelseverksamhet och kampen mot organiserad brottslighet. Föreningen har motsatt sig en reformering av den norska narkotikapolitiken, där avkriminalisering av mindre innehav varit aktuellt.

Otydliga roller

Enligt NRK har NNPF fått nästan tre miljoner norska kronor från polisens egen budget mellan 2001 och 2018. Föreningen har också använt sig av polisens kontaktuppgifter och i juni 2021 skrev Verdens gang om en polis som undervisade en skolklass med en Powerpoint-presentation med NNPF-loggan, utan att vara på uppdrag för NNPF.

En rad andra oegentligheter har också uppmärksammats, vilket till sist ledde till att polischef Benedicte Bjørnland bad justitiedepartementet att utreda polisens band till NNPF. Den rapporten har nu presenterats och där konstateras att det inte har funnits en tillräckligt tydlig skillnad mellan polisens roll och rollen som medlem i NNPF. Konsekvensen av detta är att det uppstår ett rättssäkerhetsproblem när polispraxis och polispolitik utvecklas av eldsjälar i en privat förening, konstaterar rapportförfattarna, som bland annat är professorer och juridiska experter.

Betalningen till NNPF har heller inte varit i linje med de ekonomiska reglerna, fastslår utredningen. Som en följd av kritiken har polischefen Benedicte Bjørnland även rekommenderat NNPF att byta namn, uppger NRK.

Läs mer: 

Mildare riktlinjer för droginnehav i Norge

Norge vill avkriminalisera bruk av narkotika

Norge avkriminaliserar små mängder narkotika – Sverige står still 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV