Radar · Miljö

FN har genomfört tömning av oljefartyg i Jemen

Det övergivna fartyget SFO Safer utanför Jemen har varit övergivet under flera års tid.

FN har avvärjt en miljökatastrof genom att tömma mer än en miljon fat råolja från ett gammalt övergivet fartyg i Jemen. SFO Safer övergavs 2015 när inbördeskriget bröt ut och sedan dess har oron växt över ett eventuellt oljeläckage och miljökatastrof.

I takt med att åren gått och det övergivna skeppet SFO Safer, i praktiken en flytande förvaringsplats för 1,1 miljoner fat råolja, blivit allt äldre och skörare ökade omvärldens oro för en oljeläcka och enorm miljökatastrof. FN har varnat för en eventuell katastrof under flera års tid, och till sist valde man att ta saken i egna händer och starta en insamling för att kunna bekosta en sanering. Och för ett par veckor sedan startade projektet med att tömma fartyget på olja.

Nu meddelar FN att större delen av arbetet är avklarat och hotet om miljökatastrof avvärjt.

”Idag är ett stolt ögonblick för de många människorna i FN-systemet såväl som för våra givare och partners som har arbetat outtröttligt under de senaste månaderna och åren för att avvärja en katastrof i ett land som redan är sårbart efter utdragen konflikt”, säger Achim Steiner, administratör för FN:s utvecklingsprogram UNDP, som lett arbetet, enligt UN news.

Hotet avvärjt

”Det finns fortfarande arbete att göra, men idag kan vi med tillförsikt säga att det omedelbara hotet om ett utsläpp har avvärjts”, fortsätter han.

Över 140 miljoner dollar kommer operationen att kosta. Fortfarande saknas omkring 20 miljoner dollar att samla in. Bland annat Sverige har varit med och bidragit med 50 miljoner kronor via utrikesdepartementet och biståndsmyndigheten Sida.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres välkomnade nyheten om det genomförda arbetet och sa i ett uttalande att man nu kunnat ”undvika vad som kunde ha varit en monumental miljö- och humanitär katastrof”.

Som Syre tidigare rapporterat om skulle en oljeläcka från fartyget ha kunnat orsaka förödande konsekvenser för de marina ekosystemen utanför Jemen, klassat som ett av ”de viktigaste bestånden av biologisk mångfald på planeten”. Dessutom hade en oljeläcka kunnat göra att hamnen i kuststaden Hodeidah tvingats stänga i flera månader, en viktig livlina för mängder av människor i det krigsdrabbade landet.

Läs mer: 

FN startar pumpning för att undvika stort oljeutsläpp

FN: Enormt oljeutsläpp nära förestående

Risk för rekordstor oljeläcka utanför Jemens kust

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV