Radar · Utrikes

FN startar pumpning för att undvika stort oljeutsläpp

Oljetankern Safer riskerar att läcka ut olja i Röda havet utanför Jemen.

Det 47 år gamla fartyget FSO Safer har i flera år legat still utan underhåll utanför Jemens kust. Ombord finns 1,1 miljoner fat råolja och för att förhindra att detta börjar läcka ut och blir till en miljökatastrof av stora mått har FN nu startat en operation för att få bort oljan.

”Vi måste fortsätta arbeta för att desarmera det som förblir en tickande bomb och undvika det som skulle kunna bli vår tids överlägset värsta oljeutsläpp”, säger FN:a generalsekreterare Antonio Guterres i en video på twitter.

Arbetet beräknas ta tre veckor och kosta omkring 143 miljoner dollar (närmare 1,5 miljarder kronor).

FN har länge varnat för att fartyget kan innebära en miljömässig och humanitär katastrof, men ingen har tagit på sig ansvaret att sanera fartyget. Därför har FN själv tagit på sig uppdraget och sökt stöd och donationer från världens alla hörn.

Idag startade processen och Antonio Guterres tackar alla som donerat till insatsen. Utan den skulle mycket ha stått på  spel, konstaterar han:

”Fartyget kunde ha exploderat eller gått sönder och spillt så mycket som fyra gånger den olja som släpptes ut i Exxon Valdez-katastrofen. Fiskesamhällen skulle utplånas. Hundratusentals jobb skulle omedelbart försvinna. Hela samhällen skulle utsättas för dödliga gifter. Stora hamnar inklusive Hodeidah och Saleef skulle tvingas stänga på obestämd tid. Mat, bränsle och livräddande förnödenheter för miljoner skulle stanna. Vatten, korallrev, havsliv skulle vara helt ödelagt.”

<strong>Läs mer:</strong>

FN: Enormt oljeutsläpp nära förestående

Risk för rekordstor oljeläcka utanför Jemens kust

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV