Radar · Djurrätt

Djurpark bröt mot lagen när schimpanser sköts

Furuviksparken bröt mot lagen när fyra av fem rymmande schimpanser sköts till döds.

Furuviksparken bröt mot lagen när aporna som rymt sköts utan att man sökt dispens för den avlivningsmetoden. I övrigt uppfyllde parken sitt handlingsansvar som djurhållare när schimpanserna rymde, enligt länsstyrelsen.

Händelsen i Furuviksparken inträffade den 14 december förra året, då fem schimpanser rymde från sitt hägn. Fyra av dem sköts ihjäl. En öppen dörr gjorde att de fem schimpanserna kunde rymma, har djurparkens egen redogörelse visat.

Länsstyrelsen bedömer nu i sin utredning att Furuviksparken uppfyllt sitt handlingsansvar som djurhållare och vidtog de åtgärder som behövdes i samband med händelsen. Men man borde ha sökt dispens hos Jordbruksverket för att få distansavliva schimpanserna.

Visste inte

Enligt länsstyrelsen hade parken inte kännedom om hur den hade behövt agera för att följa djurskyddslagstiftningen när schimpanserna behövde avlivas på distans.

”Det ledde till att parken använde en avlivningsmetod som inte är tillåten enligt aktuell lagstiftning”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Här avlivades schimpanserna
Här avlivades schimpanserna. Grafik: Johan Hallnäs/TTHär avlivades schimpanserna.

Länsstyrelsen är dock nöjd med de åtgärder som i efterhand gjorts i huset där schimpanser hålls och att arbetsrutiner har förändrats. Därmed bör liknande händelser kunna undvikas i framtiden, enligt myndigheten. Furuviksparken anses därför uppfylla kraven för fortsatt tillstånd för offentlig förevisning av djur.

Är självkritiska

Sandra Wilke, vd på Furuvik, uppger i ett pressmeddelande att det ”känns bra” att länsstyrelsen anser att parken uppfyller alla krav samt konstaterar att de åtgärder som vidtagits för att något liknande inte ska kunna hända igen är tillräckliga.

”Vi är däremot mycket självkritiska och ser allvarligt på att vi inte haft kännedom om att lagen saknar reglering för distansavlivning av flera högriskdjur som hålls i djurpark, bland annat schimpans”, säger hon.

Händelserna i Furuviksparken har även utretts ur andra aspekter. Polisen har lagt ned sin utredning om arbetsmiljöbrott. Inte heller Arbetsmiljöverket har sett några brister ur den aspekten. Däremot pågår fortfarande polisens utredning om brott mot djurskyddslagen.

Parken har även låtit revisionsföretaget EY göra en extern utredning som inte är avslutad.

Läs mer: 

Apan Selma hagelskadad och blind på ett öga

Öppen gallerdörr bakom aprymning i Furuvik

Skarp kritik mot Furuviks schimpansskjutningar

Djurpark polisanmäld efter dödsskjutning av schimpanser

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV