Zoom

Splittrad extremhöger efter Hamas-terror

Svenska nazister hyllar Hamas terrordåd.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen deklarerar sitt stöd för den palestinska terrororganisationen Hamas efter kidnappningar och massmord på civila i Israel. Inom SD-miljöer är Socialdemokraterna i fokus, och stöd för Hamas beskrivs som ett invandrarproblem. Syre har tittat på hur terrorattackerna mot Israel används för att öka interna motsättningar.

”De är planetens ondo av pedofiler, bögliberaler och bedragare. Det landet behöver utrotas.” Så presenterar Nordiska motståndsrörelsen sitt poddavsnitt ”Krossa sionismen”.

På lördagen inleddes en terrorkampanj mot Israel, som terrororganisationen Hamas tagit på sig ansvaret för. Tusentals raketer avfyrades mot Israel, hundratals milismän tog sig in i byar och dödade och kidnappade civila urskillningslöst.

Civila måste skyddas

Israel uppger att över 1000 personer har dödats. 260 kroppar hittades efter en massaker på en musikfestival fylld av ungdomar, ytterligare en stor massaker rapporteras ha begåtts på en Kibbuts .

Över 100 personer, inklusive barn och hela familjegenrationer, har kidnappats.

Efter attacken har Israel deklarerat krig. I Gaza har tusentals mål attackerats  i israeliska bombräder. En skola där människor sökt skydd rapporteras ha träffats och ett hundratal skadats. Färska siffror talar om över 800 dödade efter israeliska attacker och tusentals skadade.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har fördömt Hamas angrepp på Israel och kidnappningarna.

”Inget kan ursäkta terrorn och morden och kidnappningarna”, sade Guterres, samtidigt som han manade Israel till återhållsamhet:

”Även om jag förstår Israels legitima säkerhetsbekymmer påminner jag också Israel om att militära operationer måste genomföras i strikt enlighet med internationell humanitär rätt. Civila måste respekteras och skyddas hela tiden. Civil infrastruktur får aldrig vara ett mål.”

Ökad risk för antisemitiska hatbrott

När Israel-Palestinakonflikten blossar upp följer en ökad hotbild för judar runt om i världen. Antisemitiska hatbrott ökar. Något som svenska judar inte är skonade från. Synagogor har efter lördagens terrorattacker tvingats stärka sin säkerhet.

Forum för levande historia konstaterar i en rapport från 2021 att antisemitiska föreställningar är utbredda i Sverige. 34 procent skrev i undersökningen under på en eller flera antisemitiska påståenden.

Antisemitiska attityder finns i varierande grad i alla befolkningsgrupper, med en överrepresentation hos bland annat personer som allmänt är negativa till invandrare och sympatisörer till Sverigedemokraterna.

Redan har en linje utkristalliserat sig i hur sverigedemokratiska opinionsbildare, ytterhögerns alternativmedier och nazistiska organisationer valt att förhålla sig till krisen mellan Israel och Palestina.

Sverigedemokraterna slår ifrån sig att antisemitism skulle vara ett problem bland vad de anser vara svenskar, utan pekar istället ut invandrare.

Svenska nazister hyllar Hamas

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är ökända för sina aktioner utanför synagogor i Sverige i samband med minnesdagar för Förintelsen eller judiska högtider. De uttrycker nu sitt stöd för terrorattacken mot Israel:

”Nordiska motståndsrörelsen är den första svenska nationalistiska gruppen som officiellt uttrycker stöd för den palestinska antisionistiska offensiven”, skriver organisationen och citerar ur sitt principprogram:

”Nordiska motståndsrörelsen ska, med alla tillgängliga medel, på lång sikt, verka för att återta makten från den globala sionistiska elit som ekonomiskt och rent militärt ockuperat större delen av vår värld.”

Vit makt-veteranen Magnus Söderman på Det fria Sverige på plattformen X
Vit makt-veteranen Magnus Söderman på Det fria Sverige på plattformen X.

NMR är en nazistisk organisation, och antisemitismen är grundläggande för deras ideologi, vilket även gäller rasideologiska organisationer som Det fria Sverige.

”Hmmm… vilken sida ska jag välja? Hmmm… Israel? Palestina? Hmmm… Jo, jag vet. De europeiska folkens sida. Aldrig sett en jude eller arab stå upp för oss, vår kontinent, vår överlevnad som ras, etnisk grupp eller vad du vill. Så. Ha det!”, skriver talespersonen för Det fria Sverige, vit makt-veteranen Magnus Söderman på plattformen X.

”Det är tråkigt när civila dör och så där, men är det bara jag som har svårt att uppbåda något större intresse för den arabjudiska kusinkonflikten? Vi har nog med problem i Sverige, och för mig är den största frågan hur många fler ’flyktingar’ detta kommer skeppa till våra breddgrader och vilka konsekvenser det får för vårt folk”, skriver Södermans parhäst Dan Eriksson, också på X.

Den tidigare SD-riksdagsledamoten Christoffer Dulny ifrågasätter Förintelsen i en kommentar till en judinna som förfäras över en nyligen upptäckt massaker på en Kibbutz i Israel
Den tidigare SD-riksdagsledamoten Christoffer Dulny ifrågasätter Förintelsen i en kommentar till en judinna som förfäras över en nyligen upptäckt massaker på en Kibbutz i Israel. Foto: skärmdump

Den tidigare SD-riksdagsledamoten Christoffer Dulny engagerade sig efter att han lämnade Sverigedemokraterna i den antisemitiska så kallade alternativhögern som har som politisk strategi att sprida propaganda med hjälp av ironi och att uttala sig i illa dolt kodspråk. Idag driver han en högerextrem podd. På podden har Dulny sagt att ”den sekulära judendomen upprätthålls på myten om Förintelsen”.

På X ifrågasätter han nu Förintelsen i en kommenterar till en judinna som kommenterar massakern i kibbutz Kfar Aza.

”’Halshuggit 40 bebisar’ Kom ihåg detta nästa gång ni sväljer diverse påståenden om historiska övergrepp”, skriver Dulny i inlägget som utifrån kontexten uppenbart hänvisar till Förintelsen.

SD fokuserar på S och invandrare

Reaktionerna i miljön kring Sverigedemokraterna skiljer sig från de rena vit makt-organisationerna. I dessa kretsar pekas stöd för Hamas och antiisraeliska utspel ut som något osvenskt, och vänstern och socialdemokratin beskrivs som medlöpare.

I en intervju i med svenska Epoch times säger Jimmie Åkesson om den senaste tidens propalestinska yttringar:

”Jag är inte förvånad. Det är sällan man blir särskilt upprörd och förbannad längre eftersom utvecklingen gått så långt. Men nu blir man ändå förbannad för det är människor som inte har här att göra. Om man springer runt och hyllar terrordåd i Sverige så kan man åka tillbaka till Palestina eller var man nu kommer från”, säger han.

Sverigedemokraternas partiideolog Mattias Karlsson har gjort utspel på X som följer mönstret:

”Härhemma i lilla småländska Växjö segerdansade palestinska män på torget igårkväll, i glädje över Hamas massaker på israeliska civila. Några timmar senare avrättades en person i den invandrartäta stadsdelen Araby. Tack för det fina samhället ni skapat åt oss kära vänsterliberaler…”, skrev Mattias Karlsson.

Kommunalrådet och gruppledaren för Sverigedemokraterna i Göteborg, Jörgen Fogelklou, skriver på X och länkar till ett videoklipp som ska visa på att Hamas-terrorattack hyllas:

”Tänk om alla gick ut skolan med svenska värderingar och hyllade Sverige och den svenska fanan. Men sånt är ju bara trams.”

Jörgen Fogelklou har själv kopplats till nazism och antisemitism genom flashback-kontot Afghan. Från kontot spreds grov rasism och antisemitism, inklusive påståenden som: ”Juden är roten till allt ont” och ”Jag skulle gladeligen deportera varenda jävla svartskalle i dag! Sieg Heil!”

Fogelklou har nekat till att kontot var hans. En utredning av SD kom fram till att det finns starka indicier som kopplar Fogelklou till kontot, men att de inte kunde styrka att ”inläggen faktiskt var hans”.

Sverigedemokraternas tidning Samtiden skriver: ”Jubel i Sverige över dödade civila – också en följd av invandring.”

”Det handlar inte enbart om kriminalitet utan om värderingar som den fört med sig till Sverige, som uppfattningen att människor som inte tillhör den egna klanen är ingenting värda. De kan dödas som djur. Och man kan jubla i glädje över att barn och kvinnor dödas”, skriver chefredaktör Dick Erixon på Samtiden.

Den rasistiska tidningen Samnytt, som SD-profilen Kent Ekeroth grundade och är medarbetare i, har lagt ut klipp på palestinska stödyttringar runt om i Sverige. I Samnytts kommentarsfält, i anslutning till artikeln, frodas grov antisemitism och islamofobi. Samnytts ledarskribent Mats Dagerlind har själv gett uttryck för antisemitiska föreställningar.

Syre har tidigare uppmärksammat hur Samnytts kommentarsfälts präglats av grov antisemitism utan att sajten agerat. Även moderater och opinionsbildare på högerkanten försöker etablera bilden att antisemitism skulle vara något som kommit med invandringen. Den moderata riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm skriver på X:

”Exempel på bristande vandel som bör föranleda utvisning.”

Global rapport: Hets mot judar på sociala medier

Den amerikanska antirasistiska organisationen Anti-defamation leauge (ADL), som kartlägger antisemitism på sociala medier, har sett en explosionsartad ökning av judehat efter lördagens terrorattacker. Hatet sprids från både islamistiska och högerextrema aktörer.

Den kända konspirationsteoretikern David Icke skriver på X att både Israels regering och Hamas kontrolleras av samma ”globala sekt” och att de förbereder tredje världskriget. Rasideologen Nick Fuentes är inne på samma spår, att Israel själva ligger bakom attacken. Andra högerextrema ledare har, liksom i Sverige, hyllat Hamas för att ha utfört en ”modig attack”.

Nationalister som inte firar attacken misstänkliggörs som ”köpta” eller ”fega”. Samtidigt hyllar anhängare av IS attackerna. ADL rapporterar att de på plattformen Telegram, 18 timmar efter attacken, registrerade en ökning av våldsuppmaningar mot judar, israeler och ”sionister” på 488 procent, från 59 till 347 meddelanden på extrema konton.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV