Radar · Inrikes

1,4 miljarder i Ukrainastöd – tas ur biståndsbudgeten

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) vid dagens pressträff.

Regeringen ger 1,4 miljarder kronor till Ukraina för att stödja befolkningen inför vintern med el, värme, skyddsrum och sjukvård. Pengarna tas ur biståndsbudgeten.

– Det är det största bilaterala ickemilitära stödpaketet som Sverige någonsin har gett Ukraina, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M), när han tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M) presenterar nyheten om stödet till Ukraina under en pressträff på Rosenbad.

Enligt Johan Forssell handlar det främst om upphandling av utrustning för uppvärmning och överföringskapacitet i det ukrainska elnätet, som är centralt för att civilbefolkningen ska klara vintern:

– Vi vill hjälpa Ukraina att reparera det som förstörs, men också bygga nytt för att kunna ge befolkningen värme och el. Det är ett bistånd Ukraina själva bett om.

Bistånds- och utrikeshandelsministern anklagar Ryssland för att ägna sig åt ”energiterrorism“ genom att förstöra Ukrainas civila infrastruktur.

Stödet fördelas mellan fem organisationer, där Världsbankens fond för Ukrainas uppbyggnad får det mesta 900 miljoner av de 1,4 miljarderna.

Kristersson varnar för EU och USA

Statsminister Ulf Kristersson (M) varnar samtidigt för konsekvenserna om EU i veckan inte lyckas enas om ett långsiktigt stöd till Ukraina på 50 miljarder euro.

– Jag hoppas fortfarande att det ska lösa sig. Men jag vill understryka att vi inte pratar om vanliga europeiska oenigheter som vi ibland har, för då tar man bara ett nytt möte senare, utan det här får enorma konsekvenser om vi inte är överens.

Enligt Ulf Kristersson är den svenska linjen inför EU:s budgetförhandlingar att säga ja till mer pengar till Ukraina, men nej till andra förslag på utgiftsökningar.

Så fördelas det nya stödet till Ukraina

• 900 miljoner kronor till Världsbankens fond för Ukrainas uppbyggnad (URTF)
• 300 miljoner kronor går till Europeiska utvecklingsbankens miljö- och energifond för Ukraina (E5P).
• 100 miljoner fördelas via FN:s livsmedelsprogram.
• 75 miljoner går till Unesco för byggande av skyddsrum i skolor och förskolor.
• 25 miljoner fördelas via Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB).
Källa: Regeringen
De största bidragsgivarna till Ukraina under perioden 24 januari 2022 till och med 31 juli 2023, miljarder euro. Grafik: Anders Humlebo/TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV