Radar · Miljö

Läkare och aktivist dömd till dagsböter för klimataktion

Therese Nilsson deltog i Extinction Rebellions aktion vid Göteborgs hamn tidigare i år.

Klimataktivist och läkare Terese Nilsson dömdes på torsdagen till 40 dagsböter för en klimataktion i Göteborg tidigare i år. Göteborgs tingsrätt godtog inte hennes argument om att ha agerat i nöd.

Det var den 25 maj i år som Extinction rebellion genomförde en rad aktioner som gick under namnet Göteborgsupproret 2.0. Bland annat blockerades Göteborgs hamn av hälso- och sjukvårdspersonal (sjuksköterskor, läkare, psykologer och folkhälsovetare) som hindrade trafiken medan de undersökte klimataktivister som spelade döda på marken för att symbolisera de människor som dör på grund av klimatkrisen.

Terese Nilsson, läkare och doktorand, var en av de som deltog och som nu dömts till böter för ohörsamhet mot ordningsmakten.

– Klimatkrisen är också en hälsokris. Redan idag ser vi konsekvenserna, fysiskt och psykiskt, på människors hälsa med ett instabilt klimat. Varje tiondels grad varmare ger betydande sjukdom och ökad dödlighet i Sverige och i resten av världen, säger Terese Nilsson i ett pressmeddelande.

I domstolsförhandlingen argumenterade Nilsson för att hon agerat i nöd, men detta godtogs inte av Göteborgs tingsrätt, som skriver att ansvarsfrihet på grund av nöd ”förutsätter att gärningen begås i en situation där fara hotar liv, hälsa, egendom eller något annat viktigt av rättsordningen skyddat intresse. Faran måste vara nära förestående.”

– Klimatkrisen är här och nu. Det är en realitet. Jag vet inte hur den skulle vara mer nära förestående, svarar Terese Nilsson på domstolens motivering. 

17 andra klimataktivister som deltog i aktionen och som är misstänkta för samma brott väntar nu på sina domstolsförhandlingar. Dessa kommer att pågå ända in i september.

Läs mer: 

Klimataktivister spelade döda vid oljehamn i Göteborg

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV