Radar · Inrikes

LO-förbund: ”Sänk pensionsåldern för utsatta yrken”

Yrken med tuffare arbetsmiljö borde få sänkt pensionsålder, skriver representanter för flera LO-förbund.

I yrken där man börjar direkt efter gymnasiet och där arbetsmiljön leder till fler sjukskrivningar bör man sänka pensionsåldern, för att undvika fler generationer av fattigpensionärer. Det skriver representanter för fyra olika LO-förbund i en debattartikel i Arbetet.

I yrken där man börjar direkt efter gymnasiet går genomsnittet i pension innan 65 år. I yrken där man istället börjar senare tar genomsnittet däremot ut pension ett par år efter 65. Samtidigt visar statistiken att förtidspensionärer ofta har haft lägre löner under yrkeslivet. ”Vi får på så vis det som kallas fattigpensionärer”, skriver representanter för facken Kommunal, IF Metall, Pappers och GS i en debattartikel i Arbetet.

De hänvisar till statistik från försäkringskassan, som visar att sjukskrivningar är vanligare just i de låglöneyrken som oftare leder till förtidspension. Därför menar de att arbetsköpare och fackliga organisationer bör ”komma överens om en ny ordning gällande tjänstepensioner och inte invänta lagförändringar från riksdagen”.

I yrken där man börjar tidigt i arbetslivet och i arbetsmiljöer som inte är ”hållbara över tid” så bör man sänka pensionsåldern, menar de. Samtidigt bör pensionsåldern kunna höjas för de yrken i vilka man börjar arbeta senare i livet och i en mer hållbar arbetsmiljö.

Läs mer:

Jobbet tros korta livet för tusentals