Radar · Arbetskritik

Jobbet tros korta livet för tusentals

Stress på jobbet beräknas leda till mer än 770 fall av arbetsrelaterade dödsfall per år.

Varje år bedöms flera tusen personer dö i förtid på grund av sjukdomar eller skador de fått på arbetet. Inte minst stress och skiftarbete bidrar till ohälsa och kortad livslängd. Forskning tyder också på ett samband mellan jobbstress och ökad risk för självmord, enligt en ny rapport.

Årligen omkommer mellan 30 och 50 personer i olyckor på jobbet. Men vad som inte får samma uppmärksamhet är de tusentals förtida dödsfallen varje år, kopplade till sådant som arbetstagare exponerats för i yrkeslivet.

Men vilka är riskfaktorerna? Arbetsmiljöverket har låtit göra en kunskapsöversikt, med de senaste forskningsrönen på området. Översikten baseras på myndighetens rapport på samma tema från 2019.

Damm och asbest

Då uppskattades drygt 3 000 dödsfall per år som arbetsrelaterade. Det handlar företrädesvis om personer som avlidit när de nått pensionsålder, men som i sitt yrkesliv utsatts för riskfaktorer som stress, skiftarbete, motoravgaser, damm eller asbest och blivit sjuka.

Till grund för beräkningarna av antal arbetsrelaterade dödsfall finns försäkringsärenden och kunskap om överrisker vid olika exponeringar.

Den nya rapporten presenterar ingen ny uppskattning av antalet arbetsrelaterade dödsfall. Men Bengt Järvholm, senior professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet och rapportförfattare, påpekar att coronapandemin sannolikt kommer att ändra bilden för 2020–2021. Ännu saknas dock tillförlitlig data för att beräkna antalet arbetsrelaterade dödsfall orsakade av viruset.

Enligt Järvholms genomgång finns det också fortfarande kunskapsluckor vad gäller sambandet mellan dödlighet och buller, respektive ihållande tungt fysiskt arbete. Det pågår dock forskning på området.

Tar på hjärtat

Stress – eller hög arbetsbelastning – kvarstår därför som den enskilt största riskfaktorn för en förkortad livslängd, främst på grund av hjärt-kärlsjukdom. I rapporten refereras nya studier som belyser sambandet mellan stress och självmord. Båda studierna pekade på att individens kontroll över hur arbetsuppgifterna utförs kan vara en viktig faktor för att förebygga risk för självmord och självmordsförsök.

I Bengt Järvholms uppdrag ingick också att belysa kopplingen mellan mobbning på arbetet – kränkande behandling – och självmord. Relativt nya nordiska studier tyder på att det finns ett samband, det vill säga att risken för självmord är högre bland dem som behandlats illa av chefer eller kolleger. Kunskapsläget är dock fortfarande osäkert, enligt rapporten.

Fakta: Riskfaktorer

Antal beräknade arbetsrelaterade dödsfall per år för olika riskfaktorer. Uppskattningarna bygger på relativt många och ibland osäkra antaganden.

Olycksfall: 37

Stress: 772

Skiftarbete: 728

Damm (KOL): 421

Asbest: 267

Kvarts: 125

Motoravgaser: 547

Passiv rökning: 195

Svetsrök: 71

Joniserande strålning: 5

Dessa dödsfall uppgår till mer än 3 000. Vissa personer kan ha utsatts för flera faktorer samtidigt.

Ytterligare ett par tusen arbetsrelaterade dödsfall uppskattas tillkomma med riskfaktorerna buller (777) samt ihållande tungt fysiskt arbete (1 549). Dessa samband är dock osäkrare.

Källa: Arbetsmiljöverket