Radar · Fred

Amnesty: Civilbefolkningen i Gaza och Israel måste skyddas

Människor samlas när palestinskt civilförsvar försöker släcka eld i ett hus som träffats av ett israeliskt flygangrepp i Khan Younis, södra Gazaremsan, på söndagen.

På måndagen rapporterades om fler än 1 200 dödade i de uppblossade intensiva striderna mellan Israel och Hamas i Palestina, efter att den terrorklassade organisationen genomfört en omfattande raketattack från Gazaremsan, med omedelbara repressalier från Israel. Fler än 700 personer rapporteras ha dödats i Israel och över 550 i Gaza, uppger TT, och Hamas har även tagit israeliska civila som gisslan, något som är förbjudet enligt folkrätten. 

Amnesty international uppmanar israeliska säkerhetsstyrkor och palestinska väpnade grupper att göra allt de kan för att skydda civilbefolkningen.

”Vi är djupt oroade över det ökande antalet civila dödsoffer i Gaza, Israel och på den ockuperade Västbanken och uppmanar alla parter i konflikten att respektera folkrätten och göra allt för att undvika ytterligare blodspillan bland civila. Enligt internationell humanitär rätt har alla sidor i en konflikt en tydlig skyldighet att skydda civila som drabbas av motsättningarna”, säger Agnes Callamard, Amnesty internationals generalsekreterare, i en kommentar.

Läs mer: 

Israel strider mot Hamas: ”Långt krig väntar”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV