Radar · Utrikes

Israel strider mot Hamas: ”Långt krig väntar”

Resterna av en polisstation i Sderot i Israel.

Över 600 personer har dödats i Israel och Gaza efter Hamas omfattande attack mot Israel. Strider pågår fortfarande i samhällen i södra Israel.
Omkring hundra personer uppges sitta som gisslan hos Hamas, bland dem barn och äldre.

För andra dagen strider israeliska soldater mot palestinska milismän i samhällen i södra Israel, nära gränsen till Gazaremsan. Den israeliska militären, IDF, säger sig ha återtagit kontrollen över flera platser – men på andra håll rapporteras människor fortfarande vara belägrade i sina hem, där de väntar på hjälp.

Förhoppningen är att alla som bor i samhällen nära gränsen mot Gaza ska kunna evakueras under det kommande dygnet.

Hamas överraskningsattack tog Israel på sängen i lördags och ses som ett fiasko för landets säkerhets- och underrättelsetjänst, som anses vara bland de mest avancerade i världen. Attacken ses som den värsta i Israel på ett halvt sekel – den kom nästan på dagen 50 år efter utbrottet av oktoberkriget 1973.

Raketer har fortsatt att avfyras från Gazaremsan, som styrs av den terrorstämplade islamiströrelsen Hamas, under söndagen. Flera personer har skadats i Sderot och i Ashkelon har bland annat ett sjukhus träffats av raketer. Dessutom har den Iranstödda rörelsen Hizbollah skjutit granater mot Israel från Libanon ”i solidaritet” med Hamas.

Israel har svarat genom att attackera Gazaremsan. När den upptrappade konflikten gått in på andra dagen uppger IDF:s talesperson Richard Hecht att dess fokus är att ta kontroll över hela Gaza och ”döda alla terrorister”.

Hundratals döda

Civila på båda sidor betalar dyrt för våldet. Minst 350 människor har dödats i Israel, enligt IDF medan över 300 personer har dödats i Gaza, enligt hälsomyndigheterna där. Omkring 2 000 personer uppges också ha skadats i Israel respektive i Gaza.

Israels militär säger sig ha dödat 400 palestinska milismän och tagit tiotals fler till fånga.

Minst sju människor ska också ha dödats i våldsamheter på Västbanken sedan i lördags.

Den israeliska armén har bekräftat att ett ”betydande antal” soldater och civila har tagits som gisslan av Hamas och förts till Gaza. En del av dem ska ha befriats, men på söndagsmorgonen var antalet fångna fortfarande runt 100, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Bloomberg. Bland de kidnappade ska det finnas kvinnor, barn och äldre.

Vi har aldrig tidigare haft så många israeliska medborgare i händerna på en terrororganisation. Det kommer att tvinga fram ett aldrig tidigare skådat svar från Israel, säger IDF:s talesperson Jonathan Conricus till CNN.

Markinvasion?

Israel är i krig och kommer att se till att fienden får betala ett högt pris, är också budskapet från premiärminister Benjamin Netanyahu. Drivmedel och varor till Gaza stoppas och redan tidigare har elen, varav den mesta kommer från Israel, stängts av.

Frågan är om Israel kommer att inleda en markinvasion i Gazaremsan, ett drag som sannolikt skulle innebära många fler skadade och döda.

”Vi är på väg in i ett långt och svårt krig som tvingats på oss av en mordisk attack från Hamas”, skriver Netanyahu på X (Twitter).

Hamas har beskrivit attacken som en hämnd för den 16-åriga blockaden av Gaza och en rad andra incidenter som har höjt spänningarna i den långa israelisk-palestinska konflikten den senaste tiden.
FN:s säkerhetsråd ska hålla ett extrainkallat möte om konflikten under söndagen.

Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.
Det beräknas bo uppemot 1,8 miljoner människor på Gazaremsan.

Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.
2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.
Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter styra på den av Israel ockuperade Västbanken.
Källa. Landguiden/UI

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV