Radar · Miljö

WWF kritiska efter avslutat toppmöte om Amazonas

På onsdagen avslutades toppmötet i Belém i Brasilien, där åtta sydamerikanska länder deltagit med målet att stoppa avskogningen av Amazonas. Länderna är eniga om detta övergripande mål, men mötet resulterade inte i några konkreta förslag på hur det ska gå till rent praktiskt.

Enligt WWF är det betydelsefullt att ländernas ledare förstår allvaret i situationen och att det är ont om tid, men man beklagar att de åtta länderna inte kunde samsas om en gemensam ståndpunkt för hur man ska gå vidare.

 ”Brasilien och Colombia har åtagit sig att stoppa avskogningen till 2030, men detta mål accepterades inte av andra länder. Presidenterna beslutade att skapa en ’Amazon alliance för att bekämpa avskogning’. Ändå kom de inte fram till en överenskommelse om ett enhetligt mål mellan länderna, vilket är absolut nödvändigt för att undvika att vi hamnar i ett läge då det inte finns någon återvändo”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Samtidigt avstod presidenterna från Bolivia och Peru från att delta i mötena under den sista dagen, rapporterar TT. Liksom Colombias president Gustavo Petro, som stannade på sitt hotellrum på grund av en inrikespolitisk kris. 

Läs mer: 

Allians av länder ska kämpa mot skövlingen av Amazonas

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV