Radar · Miljö

Allians av länder ska kämpa mot skövlingen av Amazonas

Brasiliens president Luiz Inacio Lula Da Silva har gjort Amazonas till en hjärtefråga efter han tog makten i landet.

Åtta sydamerikanska länder har på toppmötet i Belém skrivit under en deklaration om att upprätta en allians för att bekämpa avskogningen av Amazonas. Men miljöorganisationer efterlyser mer konkreta beslut.

”Vi har beslutat att upprätta Amazonasalliansen för att bekämpa avskogning, med målet att förhindra att Amazonas når en punkt utan återvändo”, säger länderna i den gemensamma deklarationen på tisdagen.

Enligt AFP handlar det om en färdplan på nära 10 000 ord som syftar till att främja hållbar utveckling, stoppa avskogningen samt bekämpa den organiserade brottsligheten som driver den.

Förväntningarna har varit högt ställda inför det två dagar långa toppmötet i staden Belém, vid Amazonasflodens mynning, som började på tisdagen. Det är första gången på 14 år som ledarna för de åtta Amazonasländerna – Bolivia, Brasilien, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Surinam och Venezuela – samlas.

Initiativ av Brasilien

På dagordningen står diskussioner om skydd av regnskogen, där Brasilien vill få med sig resten av länderna på målet om att helt stoppa illegal skövling till 2030. Samtidigt trycker Colombias president Gustavo Petro på för att få de andra länderna att haka på hans löfte om att stoppa all ny oljeexploatering i Amazonasområden.

När det gäller dessa frågor har dock ingen gemensam överenskommelse nåtts – och miljöorganisationer anser inte att den nya deklarationen är tillräcklig för att skydda regnskogen.

– Det är ett första steg, men det finns inget konkret beslut, bara en lista med löften, säger Marcio Astrini, chefssekreterare på organisationen Observatório do Clima, till AFP.

Värd för mötet är den brasilianske presidenten Luiz Inácio Lula da Silva – som gjort skyddet av regnskogen till en av sina profilfrågor sedan han vid årsskiftet tog över efter den högernationalistiske företrädaren Jair Bolsonaro.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV